Български  |  English

Политически пожар в Бъркли

 

Кампусите на Калифорнийския университет в Бъркли, Лос Анжелос, Ървайн, Санта Круз, Дейвис - да изброим само някои от тях - пламнаха от протести на 24 септември т.г., блокирайки ефективно солидна част от огромната система. Класните стаи се изпразниха, за да се присъединят към тийч-ините на открито. Протестите излязоха от кампусите и заляха улиците. Някои от сградите на кампуса в Санта Круз замръкнаха в окупация.

Пожарът започна с едно отворено писмо от Катрин Коул, професор в катедра Пърформанс в Бъркли. Последваха други такива, пламнаха дискусии по имейли и блогове, плъзнаха петиции, професори от цялата университетска система обявиха 24 септември за ден за стачка и призоваха работници, докторанти, студенти за солидарност. Синдикатите веднага обявиха намерение да стачкуват на същия ден, докторантите моментално започнахме мобилизация, различни формални и неформални организации и групи студенти се изправиха на крака, започна интензивна координация между кампусите. Всичко това - за по-малко от месец.

Бъркли е един от десетте кампуса на системата от публични университети и изследователски центрове, наречени "Калифорнийски Университет", мощно субсидиран от щата и граден десетки години с идеята да предлага общодостъпно образование на високо ниво на жители на Калифорния, които не могат да си позволят да се запишат в частни институции. Поводът е поредното, но и безпрецедентно окастряне на обществените ресурси от страна на щата, както и начинът, по който администрацията "управлява" институцията по време на криза, взимайки решения, пагубни за обществената мисия и общодостъпността на университета. Ситуацията е много сложна и далеч надминава границите на университета, препраща ни в законодателните промени в щата от края на 70-те години на ХХ в. насам, в губернаторството, във федералното управление, в множество борби, малки победи, големи загуби. Никой не очакваше обаче за това кратко време да се мобилизират толкова хетерогенни сили в солидарност и да кулминират в синхронизирано множество, в движение.

В момента сме в усилена подготовка на следващи акции: колективен натиск на различни фронтове и с различни тактики, граждански неподчинения, окупации на сгради, седящи стачки, публични лекции, мобилизация на интелектуални и всякакви ресурси. Един поглед назад - и знаем, че ни чакат месеци, вероятно години, но чудовището се размърда.

още от автора


Тийч-ин
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”