От въздуха подхванато (радио), брой 32 (2824), 25 септември 2009" /> Култура :: Наблюдатели :: Балканският HARDtalk
Български  |  English

Балканският HARDtalk

Журналистическият скандал е като поносим развод – трябва да си сигурен, че след като зрелището и крясъците престанат, събеседниците могат да „останат цели”, да си говорят и да започват изреченията си за другия с деликатното определение „моят(а) приятел(ка)...”. Ако двамата (тримата) са прекалили и обидите дълго не могат да бъдат преглътнати, ексцесивността се нуждае от смислено оправдание: крайно време е някой да го сложи на мястото му; с толкова лъжи е непоносимо; финале гранде за глезотии и преструвки.


Има едно прекрасно предаване по телевизионните канали BBC World News и ВBC News, което по-скоро прилича на караница между съпрузи. Целите са различни, но технологията на разговора предполага респект към другостта (политическа, културна, субкултурна), на която се противопоставяш. HARDtalk е делнична журналистическа разправия със стриктно спазвана невидима граница от страна на водещия. Заради нея предаването оцелява повече от 12 години в строгия журналистически канон на ВВС, без да сублимира необходимата доза рейтингов невротизъм.


Здравословно е да сравняваме всяко интервю с неудобни въпроси, всяка самоцелна караница в българския ефир с HARDtalk (патриотичната съпротива на това твърдение бързо отминава при внимателно следене на родната продукция). В момента „Челюсти”, предаването на Диана Найденова от Дарик радио, е най-близко до делничния формат за неудобен разговор на ВВС. „Челюсти” има водеща, която определено не влиза в студиото без добра предварителна подготовка за разговора и... обстойно “сърчване” в google за хапливи детайли около биографията на събеседника. „Челюсти” съвсем логично е зависимо от темите на новините и драмите в тях. С новото си телевизионно битие обаче добре познатото радиопредаване подхваща рейтинговите трикове на риалити предприемачи, за които скандалът има смисъл само ако носи добри приходи от реклама. Да разсъждаваш скучно и морализаторски за чалгата също е чалга. В няколко поредни издания челюстите на иначе симпатичната ексцесивна журналистика на Диана Найденова захапват пластмасов скандал като „Сашка срещу Нешка” с минимална съпротива към капаните за обществения интерес от риалити кухнята. И постепенно успешният български HARDtalk се превръща в динамично програмно продължение на предишното предаване на Нова телевизия – „На кафе” с Гала.


Ииии! Отдавна не бяхме чували в ефира репликата на възмущение, типична за начална учителка от времето на соца. А няма място за възмущение, след като си подготвил предимно неудобни въпроси. Иначе прилича на разговор в кухнята, препирня между съседки, балкански HARDtalk. За съжаление, 12 години такъв формат тук няма как да оцелее.

още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”