Български  |  English

Български творци в Лиеж

През м. юни т.г. в Лиеж се състояха поредица от представяния на български художници и музиканти. Началото беше сложено на 6 юни с два вернисажа на художничките Мария Василева и Галина Декова.

Дебютната изложба на Галина Декова, както и експозицията на Мария Василева, бяха открити от българския посланик в Белгия – г-н Христо Георгиев, а официален гост беше г-н Жан-Пиер Юпкенс. С това събитие градът, който се определи с референдум за културна столица на Европа през 2015 година, стана домакин на Месец на Българската култура.

Галина Декова завършва изкуствознание в НХА, София, през 2001 с дисертация върху теорията за цветовете на Гьоте. Между 2002 и 2005 г. тя живее и работи в Швейцария. Нейната дебютна изложба в галерия Aquilone, Лиеж, представя серия от натюрморти, пейзажи и композиции, създадени след завръщането й в България. Съзерцателни и хармонични, тези картини могат да бъдат определени като своеобразни „икони на душата“. Претворявайки природата с ведрината и спокойствието на един вътрешен поглед, те вероятно ще доставят истинско удоволствие на публиката по време на четирите седмици на експозицията.

Мария Василева има дълга кариера като живописец и е позната на публиката. В Лиеж тя показва серия от колоритни рисунки, инспирирани от етно-джаз проекта "Пробуждане". Редът на композициите следва логиката на раждането на един ден. Картините предвождат песните в пъстър хоровод през мощната палитра на изгрева до топлата прегръдка на пладнето. Форми и цветове се преливат и отразяват като ехо в една живопис, която трябва да бъде видяна на място, за да се усети реалността на импровизацията и енергията в тези работи.

Албумът "Пробуждане" е реализиран в съдействие между Мария Василева, певицата Милена Караджова и „Веселин Койчев квартет“. Издаден в началото на 2009, той беше представен на живо от Милена Караджова на празника на музиката в Лиеж, който се провежда традиционно всяка година.

Милена Караджова от години участва в проекти, свързани с изкуството, като начин да се провокира уникалния творчески потенциал – чрез пеене, музика и танц. Първият й реализиран проект, е продуцентски албум с участието на Васил Петров. Следващият – „Пробуждане“ - излиза в началото на 2009. Той съдържа джаз обработки на седем родопски песни. Идеята на Милена да се съхранят песните с автентична мелодия и текст, но с нов аранжимент, възниква като осъзната необходимост да се преоткрие красотата и сподели мъдростта на българската народна песен.

Така, благодарение любезното съдействие на белгийските домакини Aquilone, предоставили своите две зали не само на експозициите, но също и на квартет „Орфей“ и известната лиежка група за народни танци „Седянка“ , месец юни сложи България „в светлината на прожекторите“.
още от автора
Екатерина Гирджева e инициатор на проекта съвместно с фондация ‛Акильоне‛


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”