Български  |  English

Новонаправено

През последните десетина години фестивалът „Процес – Пространство“ загуби от предишния си мащаб, стана някак по-затворен и тих, което донякъде се обяснява с липсата на достатъчно средства. Най-хубавото обаче, което може би го крепи във времето, е неговата непринуденост. Организаторите му нямат други претенции, освен да срещат хора от различни краища на света, занимаващи се със съвременно изкуство. За около две седмици в Балчик им се осигурява пространство за работа, за общуване и обмяна на идеи. Условия, характерни по принцип за пленерите и като че ли с нищо по-различни. В Балчик обаче работата винаги е някак по-интензивна, организират се уъркшопи, правят се пърформанси и акции, канят се лектори, които представят други фестивали, участниците се запознават с особеностите и историята на местността, която често ги провокира творчески... В края създадените произведения се показват в заключителна изложба, като част от тях остават за колекцията на фестивала с амбицията да бъдат показани някога в бъдещ частен музей на съвременното изкуство... Все идеи с положителен знак, стига някой ден да бъдат реализирани, защото, както знаем, в България добрите намерения са повече от фактите.

Както пише в основната концепция, „всяка година фестивалът има различно мото, което провокира, но не задължава участниците да се придържат към него“. Не е много ясно защо в такъв случай изобщо го има, но вероятно тази твърде отворена рамка все пак организира по някакъв начин... Тази година мотото е „Ново/ Направено“ и е вдъхновено от 18-годишното „пълнолетие“ на фестивала, което обяснява и желанието на кураторите да поканят само млади участници. Целта е по някакъв начин новото поколение да бъде стимулирано в търсенето на нови форми. Ако се съди по участието обаче, явно у нас такова поколение няма, тъй като единствената представителка на България беше Лора Димова, ако не броим съвсем младите Мила Милиева и Стефани Босева (обявени като гости на фестивала). Останалите автори бяха Андреа Кустич (Хърватия), Крис МакГинис (САЩ), Мария Джакович (Босна/ Събрия), Суе Магрини Трол (Колумбия / Италия) и Чика Матсуда (Япония/ САЩ).

По регламент от тази година започна и ново начинание в рамките на фестивала - на един от участващите автори се дава възможност да изведе свой цялостен самостоятелен проект. В случая това беше Крис МакГинис, който разработи цикъл картини-живопис „Неопределен преходен статус“, изобразяващи пусти индустриални пейзажи и стари коли. Като най-интересна и забавна сред всички се открои Суе Магрини Трол, създала цикъл рисунки с ярък колорит, наречен „Тайни от банята“. Всяка от композициите включва по един главен герой, провокиран от участник във фестивала. За разлика от нея, Чика Матсуда беше по японски лаконична в минималистичните си абстрактни черно-бели композиции. Освен тях тя показа и интересно видео, вдъхновено от фабрика за макарони. Лора Димова, която спечели наскоро една от наградите в младежкия конкурс на фондация „Кирил и Методий“, тук се представи с обработени със смола и колажирани фотографии – някои от тях притежаващи интересно излъчване, но други напомнящи нещо твърде познато. Мария Джакович беше направила няколко експресивни фигурални композиции – живопис с твърде дисонансни цветови съчетания, като синьо и червено. Андреа Кустич участва в няколко пърформанса заедно с Лора Димова, а освен това направи и няколко черно-бели абстрактни картини. По време на откриването на изложбата Мила Милиева и Стефани Босева проведоха пърформанса „Храна срещу признание“, който представляваше своеобразен пречистващ ритуал – всеки можеше да напише анонимно признание на лист, да го залепи на „стената на признанията“, след което да получи „опрощаваща“ чаша вино и хляб. Въпросната стена беше изпълнена с доста листчета, събрани по време на същия пърформанс, проведен на други места. Тяхното съдържание варираше от безсмислени драсканици до съвсем сериозни признати грехове.

По време на „Процес- Пространство“ бяха представени и фестивалите "Видеохолика" (Варна) и "София Ъндърграунд", проектът на културна програма МЕТА – Букурещ, и изложбата Видео арт от Турция с куратор Гьонул Нюоолу.
още от автора


Ново/Направено, Фестивал „Процес – Пространство‛, Балчик, куратори Пенка Минчева и Димитър Грозданов, 14-28 юни 2009.
  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”