Български  |  English

Целият Пазолини

Фестивал на Пиер Паоло Пазолини

Пълна ретроспектива

Представя СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

27 март – 16 април
Дом на киното


Едва поели дъх от 13. София Филм Фест, киноманите в София отново са изкушени – за първи път у нас се показва цялото творчество на Пиер Паоло Пазолини (1922 - 1975) – игрални и документални филми.

След Трюфо, Бергман и Хичкок отново имаме шанса да проследим развитието на важен кинематографист. В случая Пазолини – един от най-екстремните автори в историята на киното. Католик, хомосексуалист, комунист, той е най-вече бунтар – в поезията, киното, идеите, живота... През 60-те Пазолини къса с неореализма и се отдава на скандално-еротичните прочити на съвременността и нацизма през днешни, предренесансови, антични и библейски сюжети.

Филмите му са безжалостни експлозиви срещу властта на лицемерието и терора, където режисьорът-теоретик се опитва екстремно да ‛помири‛ религия, марксизъм и фройдизъм. Еротика и смърт, страст и садизъм, безпомощност и безнадеждност са теми, през които Пазолини анализира модерния човек и неговите комплекси. Полемичното му кино изобилства от натуршчици, но блестят и Алида Вали, Силвана Мангано, Ана Маняни, Мария Калас...

Не само филмите му са репресирани, но и самият Пазолини е бил два пъти съден за порнография и богохулство, а през 1975 е убит при неизяснени обстоятелства…

Едно време гледахме филмите му само във Филмотечното кино, сега за тях е отворен Домът на киното.

Геновева Димитрова


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”