Български  |  English

Отворено писмо

До ръководството на Института по социология
До ръководството на Българска Академия на науките
До медиитеНа 12 март 2009 в Института по социология се случва един битов скандал, който по своята пошлост и омерзителност надхвърля и най-песимистичните очаквания за състоянието на българската академична социология в частност и наука въобще. Директорът на Института по социология Димитър Димитров с помощта на своя заместник собственоръчно изхвърлят от кабинета на проф. Георги Фотев всичките му книги, ръкописи и документация. Това става след края на работния ден, в негово отсъствие. Формалния предлог е изтичането на срок за освобождаване на кабинета. Нещата са оставени в насипен вид на пода в една обща стая, където след това професорът дълго трябва да търси разпилените страници от своите ръкописи, включително този на новата книга, която пише.

За нас тази грозна история представлява разправа от страна на „учени‛ с манталитет на хамали с една от емблематичните фигури на съвременната българска социология. Това е гавра с учителя на няколко поколения български социолози, дължащи своето професионално и гражданско израстване на неговите книги, лекции и дори критики. Това е реваншът на Бай Ганьо с интелектуалеца с международна известност и автор на основополагащи за нашата социология трудове.

Ние, учениците и колегите на проф. Георги Фотев, категорично осъждаме този акт на вандализъм и лисенковщина в академичната социология. Считаме, че той е несъвместим с най-елементарните норми на човешко, професионално и научно поведение. Поради това ние изискваме от ръководството на Института по социология и от ръководството на Българската Академия на науките незабавно възстановяване на нормалните условия за работа на проф. Георги Фотев и извинение за стореното от страна на извършителите.Подписи (по азбучен ред):

Андрей Райчев, Боряна Димитрова, Деян Деянов, Димитър К. Димитров, Евгений Дайнов, Иво Христов, Илинка Терзийска, Кольо Колев, Кристиян Енчев, Кънчо Стойчев, Лиляна Деянова, Милена Харизанова, Мирослава Георгиева, Мирослава Радева, Петър Дошков, Румяна Бъчварова, Светла Енчева, Светослав Славов, Станислав Стоянов


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”