Честито! , брой 5 (2662), 06 февруари 2009" /> Култура :: Културен коктейл :: Награда за Антонина
Български  |  English

Награда за Антонина

Антонина Желязкова, нашата високо ценена авторка, на 30 януари стана „Кавалер на националния орден за заслуги“ на Френската република, присъден и с указ на президента Никола Саркози. Церемонията се проведе във френското посолство в София. „Тази награда е признание за вашите големи човешки и професионални качества, както и за вашата непоколебима ангажираност за подобряване на положението на малцинствата в България и на Балканите“, се казва в мотивите за наградата.

В благодарственото си слово Антонина Желязкова, между другото, каза следното:

Най-силните думи като оценка на моята дейност съм чувала тук, в салоните на това посолство. През годините френските колеги-учени първи публикуваха теренните ми проучвания на Спешната антропология от бежанските лагери в Македония. По-късно имаше нов знак на съпричастност с Годишната награда за Правата на човека, която ми бе връчена от Министър-председателя Жоспен и даде възможност на мен и колегите ми да издадем билингва учебник за децата от малцинствата, които не знаят български. Изброявам, за да се възхитя още веднъж на последователната политика на Франция за подкрепа на граждански личности и на справедливи каузи. Моля се всеки ден България да стане държава с последователна политика по отношение на общочовешките ценности като Франция.

Да бъдеш учен или творец, но и последователен и дългогодишен защитник на човешките права в Югоизточна Европа, а и в много други краища на света, е самотна кауза. Поради това аз високо ценя току що получения орден, който ме свързва с една общност на стотици личности по света, които са се посветили на това да бъдат преди всичко граждани, чиято висша ценност са свободата, справедливостта и толерантността към различните.На скъпата ни приятелка честитим от все сърце!
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”