Български  |  English

Аз не търся. Аз намирам

Изложбата на Пикасо в София - дългоочаквана и добре рекламирана - вече е факт. В продължение на три месеца (17 декември 2008 – 15 март 2009) в Националната галерия за чуждестранно изкуство, София, са подредени 71 негови оригинални творби, 11 керамични копия и 24 фотографии, заснети от Люсиен Клерг.

„Аз не търся. Аз намирам: Пабло Пикасо‛ представя за първи път в България оригинали на великия испански художник в такъв мащаб. Експозицията е резултат от едногодишния труд на испанската кураторка Мариса Оропеса и комисаря на изложбата Еми Барух. Произведенията са притежание на колекции в Малага, Барселона и Мадрид. Сред тях най-наситено е присъствието на графиките, но като че ли най-интересната част са рисуваните керамични съдове. Живописта, за съжаление, се свежда до 4-5 малко познати, но затова пък любопитни картини, а освен тях могат да се видят акварели, рисунки, текстил и работи в смесена техника.

Основната експозиция е съпътствана от богата програма от разнообразни събития, като изложба от малко познати или непоказвани до сега пред публика произведения на Пикасо, собственост на български музеи и колекционери, изложба на плакати, отбелязващи други текущи събития, свързани с Пикасо по света, прожекции на филми за художника...

Организатори на изложбата са Barouh and Partners с финансовата подкрепа на М-Тел.

Повече за събитието очаквайте в следващ брой на „Култура‛.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”