Български  |  English

След пирамидите – предупреждения

На 11 декември американските власти арестуваха Бърнърд Мадоф, известен американски финансист, бивш директор на Nasdaq, известен с филантропичната си дейност и с инвестиционната си компания Bernard Madoff Investment Securities. Човекът бил симпатичен, очарователен и компанията му обещавала на вложителите доходност, сериозно надвишаваща трите или четири процента на конкурентите. Така при Мадоф вложили парите си известни личности, но и известни банки, които му прехвърлили да управлява суми, понякога достигащи половин милиард долара. Резултатите били впечатляващи - от 1996 до 2008 компанията на Мадоф познала спад само през три месеца.

Като гръм от ясно небе обаче дойде новината, че Bernard Madoff Investment Securities била пирамида. В нея дивидентите на вложителите се изплащали от постъпващите от нови вложители средства. Класика. С високия процент възвращаемост симпатичният Мадоф е привличал такива колосални суми, че се е превърнал в най-големия измамник в историята на световните финанси. Изпарили са се пет милиарда долара, според световните медии.

Когато в началото на 90-те години на миналия век у нас хиляди вложители „изгърмяха“ в няколко пирамиди, обещаващи им бързи, безпроблемни и лесни печалби, това беше повод да говорим за глупостта на българина, който се блазни от лесното, алчен е да забогатее, нe познава механизмите на капитализма. Оказва се, че в капана на пирамидата могат да попаднат и хора, които много добре познават механизмите на капитализма. Явно алчността и глупостта са разпространени по цял свят и не се влияят от възраст, пол, занятие...

Скандалът Мадоф има и друга страна – контролът. Оказва се, че оторизираните контролни органи са правели на компанията проверки по сигнали, но тези проверки са били толкова повърхностни, че обаятелният Бърнърд можел безпрепятствено да продължава дейността си. Изнесените факти нанесоха поредния тежък удар върху доверието във функционирането на американската (и международната) финансова система. И поставиха отново тежките въпроси за необходимостта от нови правила и следенето на стриктното им спазване.

В новата атмосфера на финансова криза на мода са предупрежденията към инвеститорите да внимават къде влагат. Ето например Die Zeit от 5 януари: Новата година започна навсякъде по света с покачващи се акции. Но трябва да сме внимателни: и годината на рецесията – 1931, стартира първоначално добре.

В началото на 2009 почти навсякъде по света индексите се покачиха с 3% или повече. Някои дори скочиха със 7%. За "Доу Джоунс", който си води статистика от 1896, това е шестото най-добро започване на годината. Абсолютният му рекорд е от 1988, когато стартира с печалба от 3.9%.

Историята доказва, че след добрите януарски дни продължението е по-скоро разочароващо. При "Доу Джоунс" например се забелязва, че при добро стартиране в десет от случаите годишното покачване е било средно само 0.8%. В останалите – възможностите продължавали да бъдат две – или големи печалби като през 1975, когато акциите в края на годината се били покачили с над 38%, или големи загуби. През 1931 например „Доу Джоунс“ отбелязва спад с 53%, въпреки че е започнал добре; и въпреки че предната година котировките му били паднали с 34%.

Ето защо добрият старт през новата година не позволява еднозначно тълкуване на посоката. Само примерът от 1931 е достатъчен, за да бъдем по-внимателни.

К


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”