Български  |  English

Георги Нотев (1942-2008)

Почина на 13 декември. Разболя се от рак вследствие на голямата обида, на усещането, че е непотребен, след като бе пенсиониран на 65-годишна възраст като главен диригент на Националната опера, в която работи 10 години. Пенсионира го най-печалният в историята на театъра директор, 76-годишният (тогава) Борислав Иванов, който се завъртя там за едни 4 години, но с тежки, с трагични последствия. Като главен диригент на операта Георги Нотев пожела да обясни и на обществото, и на прилежащото му Министерство на културата какво (не) се случва в управлението на операта. Но бе чут само от директора, който го отстрани чрез заповед за пенсиониране. Това трябва да се помни!

Георги Нотев бе влюбен в музиката и бе щастлив, че може да се занимава с това изкуство. Той бе диригент-строител на музикалната ни култура, продължител на това, което бяха започнали учителите му Константин Илиев и Васил Арнаудов. Бе диригент във Видин, в Плевен, а от 1997 до 2007 г.– в Националната опера. Имаше много точна преценка за всичко, което правеше. Имаше интерес и към съвременната музика, бе предпочитан диригент от много български творци, дирижира десетки български произведения, както и много творби на съвременни европейски майстори.

В Софийската опера имаше звездни мигове, като концертното изпълнение на ‛Саломе“ (Рихард Щраус) с Анна Томова-Синтова и Нели Божкова, концертното изпълнение на ‛Мадам Бътерфлай“ отново с Томова-Синтова; като спектаклите на ‛Джоконда“ (Понкиели) с Гена Димитрова или ‛Бохеми“ (Пучини) в сътрудничество с режисьора Бойко Богданов... Не беше капризен – изработваше всичко, което изискваше репертоарът на операта. Правеше го със съзнанието за голямата си отговорност. До края на живота си не изгуби интерес към съвременните изпълнителски процеси в музиката. Имаше усещането за принадлежност към това, което са направили учителите му, и към публиката, за която работеше.

Бе човек ‛от сой“ - с достойнство, култура, възпитание, маниери, които вече са на изчезване. И с чувство за хумор, което му изневери само веднъж. Фатално!

Светли са делото и паметта му!

Култура


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”