Български  |  English

Наградите на Златният делфин

На 6 октомври т. г. във Варна приключи ХІV международен куклен фестивал ‛Златният делфин“. Програмата на престижния международен форум включваше 25 спектакъла (включително на трупи от Беларус, Русия, Румъния, Сърбия и Гърция), пърформанса ‛Вавилонската кула“, изложбата на студентите от специалност ‛Сценография за куклен театър“ в Националната художествена академия, Куклено-терапевтичното ателие, филма ‛Кукларят от Мантуа“, изработването на маски в техниката папие-маше, премиерата на последната книга на Шули Бело ‛Красотата на грозната кукла“. И всичко това за шест пренаситени дни.
Международното журито в състав: Розалия Радичкова – председател, и членове Шу Минг (режисьор, директор на МКФ гр. Тайпе, Тайван), Хулио Мигел Делакорта (директор на МКФ „Титиримунди“, Сеговия, Испания), проф. Майя Петрова, Катя Петрова и Румяна Николова - секретар, присъди следните награди:

Голямата награда за цялостен спектакъл ‛Златният делфин“ на спектакъла на Столичния куклен театър ‛Голямото кихотене“ (режисьор Веселка Кунчева, сценография Мариета Голомехова).

Специалната награда за цялостен спектакъл ‛Златният делфин“ на спектаклите на Трупа „Абсолвенти“ – София, ‛Джак и бобеното стебло“ и „Отвъд граници“ (режисура Жени Пашова).

За нова оригинална българска куклена пиеса на Мария Станкова за „Голямото кихотене“.

За сценична адаптация на художествено произведение на Славчо Маленов за ‛Барон Мюнхаузен“.

За оригинална музика на Христо Намлиев за музиката към спектаклите „Голямото кихотене“ на Столичен куклен театър и „Красавицата и звяра“ на ДКТ – Варна.

За режисура на Веселка Кунчева за ‛Голямото кихотене“ (СКТ) и на Жени Пашова и Петър Пашов за ‛“Джак и бобеното стебло“ (Трупа „Абсолвенти“).

За мъжка роля на Георги Спасов за Барон Мюнхаузен в ‛Барон Мюнхаузен“ (ДКТ - Стара Загора и Театър „Ателие 313“), на Михай Думитреску за ролите му в „Кандид“ (Куклен театър „Цъндърика“ – Букурещ, Румъния) и на Румен Гаванозов за Санчо Панса в „Голямото кихотене“ (СКТ).

Награди за женска роля на Мая Бежанска за ролята на Дулсинея в „Голямото кихотене“ (СКТ) и на Полина Христова за ролята на Майката в „Джак и бобеното стебло“ (Трупа „Абсолвенти“).

Награди за сценография на Мариета Голомехова за „Голямото кихотене“ (СКТ) и „Красавицата и звяра“ (ДКТ – Варна) и на Андрей Запорожски и Алевтина Торик за сценографията и куклите на „Луната на Салиери“ (Куклен театър – Брест, Беларус).

Награда за развитие на сценичния език на ‛Пещерата и сенките“ (ДКТ – Варна).

Награда за дебют (осигурена от Съюза на артистите в България) на Трупа „Абсолвенти“ – София.

Наградата за най-добра техническа група на Държавен куклен театър - Варна.

За пръв път беше присъдена и награда на варненските журналисти, отразяващи фестивала. Получи я - за изненада на всички - проф. Румен Рачев за спектакъла ‛Театрална изложба“ на ДКТ ‛Димитър Димов“ – Кърджали.
Разбира се, всеки от присъствалите на фестивала имаше своите фаворити. Бих се подписал под повечето награди (разбира се, под всички, свързани с ‛Голямото кихотене“), но ми липсва компетентното оценяване например на прекрасния и мъдър спектакъл на Христина Арсенова ‛Както ви харесва“ по Шекспир (ДКТ – Бургас).

Н. В.


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”