Български  |  English

Нобелистът Льо Клезио, писател на свободните хора

Как пише автор, който почти не дава интервюта, не позволява да го фотографират от разстояние, по-малко от 30 метра, и живее в пълно уединение (за повече биографични странности - виж предговора на Вера Ганчева ‛Приказки от хиляда и един ден“ към българското издание на ‛Пустинята“).

Ето как:

Това бяха последните имазигени, последните свободни хора - тобалти, текнаи, тиндрарини, русеини, сабаини, раджибати, сахели, малцината оцелели от племето Барик ал-Лах, Благословените от Аллах. Те нямаха нищо друго освен онова, което виждаха очите им, освен онова, което докосваха босите им крака. Пред тях плоската земя се простираше като море, блещукаше от солта. Тя се гънеше и правеше да никнат тук-там бели градове с разкошни стени и куполи, които миг по-късно се пукаха като мехури. Слънцето изгаряше лицата и ръцете на хората, светлината ги замайваше, тъй че сенките им заприличваха на бездънни кладенци.

Всяка вечер напуканите им до кръв устни търсеха свежестта на тези кладенци, мътната и блудкава вода на реките. След това студената нощ ги обгръщаше, сковаваше крайниците, спираше дъха им, слагаше гири върху тила им. Никой не можеше да убие свободата, тя беше обширна като земята, красива и жестока като слънцето, нежна като очите на водата. Всяка сутрин, при първата зора, свободните хора потегляха на юг, там, където никой друг не можеше да живее. Всеки ден, с едни и същи движения, те заличаваха следите от своите огньове, зариваха изпражненията. Обърнати към пустинята, те се молеха безмълвно. И тръгваха като в някакъв сън, изчезва от погледа
(‛Пустинята“, превела от френски Бояна Петрова).“

Угнетен постекзистенциалист и вглъбен беглец при ‛примитивните“ африканци и мексиканци, на 9 октомври т.г. Жан-Мари Гюстав льо Клезио получи Нобелова награда за литература като "автор на поетичното приключение и чувствения екстаз, изследовател на човешкото отвъд и под господстващата цивилизация".

Този път изненадани от избора на Шведската академия нямаше.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”