Български  |  English

Живописни послания към Франция

Под звуците, идващи от проливния дъжд, на 9 октомври вечерта Николай Янакиев откри поредната си самостоятелна изложба в Париж, този път в Българския културен институт. Мрачното време със своя „акварелен“ съпровод сякаш беше дошло, за да създаде необичаен контраст с ведрата цветна светлина, излъчвана от многослойната маслена живопис на Николай Янакиев. Пластическият похват на автора е добре познат не само на родната публика, той се отличава с особена живописна знаковост и експресивност. В съвременното българско изкуство експресията на Янакиев се е превърнала в негов авторски код, благодарение на сложно фактурното пулсиране на цветните тонове. Тайнствената жизненост на тази пластическа концепция се крие именно в преплитането на звучни и тъмни, грапави и гладки, едри и дребни живописни петна, изграждащи свободни абстрактни силуети, влизащи и излизащи от и извън картинната равнина – на живо. Някои от тези експресивни форми изпитват огромно желание да се превърнат в познат образ, елемент, знак, идващ от реалността, но за да запази своята характерна живописна тъкан, Янакиев ги допуска само да напомнят за своята същност, да бъдат „представа“ за маска, тяло, пейзаж, слънце...

Със своите творби българският творец ще участва и в тазгодишното издание на престижния Есенен салон в Париж, откриващ се на 16 октомври.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”