Български  |  English

Сянката на Мордор във вариант на Дайнов

Посвещавам тази книга на годината на Русия в България. С тези думи Иво Инджев откри представянето на новата книга на Евгений Дайнов „Три лица на тиранията. Александър Лукашенко, Ислам Каримов и Владимир Путин, издадена от фондация „Комунитас‛. Иво Инджев поласка публиката в Червената къща, събрала се на 9 октомври, с думите, че новата книга е за онези, които не си слагат изрезки от вестници по стените, а пълнят библиотеките си с книги. Като основни плюсове на „Три лица на тиранията‛ той посочи сериозния исторически предговор, „запълващ празнотите в образованието ни‛, и прякото свидетелство на автора, който е посещавал страните, за които пише – Русия, Беларус, Узбекистан.

Самият автор Евгений Дайнов обясни, че книгата му е предупреждение за България, която в близката една година трябва да реши „какво има и как го пази‛ от Русия, която ще произвежда войни, ще увеличава цените на петрола и ще е с гарантиран комфорт, тъй като българският политически елит вероятно ще продължава да обслужва интересите й. Сянката на Мордор е надвиснала от Изток, пошегува се Дайнов, обяснявайки, че за да бъде по-ясен, използва пример от „Властелина на пръстените‛.

Той също така прогнозира, че ако Русия продължи да прилага досегашния си политически модел на плячкосване без таван и на превръщане на властта в класическа мафия, след 10 години икономиката на страната ще се разпадне. В Русия няма пътища, болниците са с външни тоалетни, а населението застрашително намалява, допълни политологът.

На въпрос какви са причините отделните народи в Русия, Беларус и Узбекистан да стоят зад тираните си, Дайнов отговори, че руснаците нямат спомен за това какво е частна собственост и се страхуват дали ще се справят с икономическите сътресения и кризите, с които нямат опит.

В Беларус Лукашенко е успял да убеди народа си, че живее добре, защото няма пазарна икономика и демокрация. Освен това беларусите имат право да пътуват и така могат да сравняват и в крайна сметка да стигнат до заключението, че все пак не живеят зле.

В Узбекистан пък местните са много възпитани, уседнали и цивилизовани. Те се страхуват да не бъдат обвинени в ислямски фундаментализъм или в дисидентство, тъй като наказанието за това е варене - смърт след потапяне във вряща течност.

Запитан дали и в момента е в сила идеята за панславизма, Дайнов цитира Солженицин с „най-гнусните предатели са българите‛ и обясни, че актуалната руска теза е: „Ще защитаваме нашите хора, където и да са‛.

Като решение на трудната ситуация, в която е изпаднала Русия, Дайнов допусна възможността Путин да бъде принуден да оттегли членството на страната си от международни организации като ООН и ОССЕ, тъй като при тяхното сключване е била подписана Харта с ценности, която в момента Москва не спазва. Втората важна стъпка според Дайнов е „да се успокоят приятелите‛ в Русия, които биват наричани луди и затваряни в психиатрия.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”