Български  |  English

Рангел Вълчанов на 80

Уникатът


На 12 октомври Рангел Вълчанов навърши 80. Маестрото от Кривина отдавна е надскочил българските измерения на успеха. И надхитря възрастта със завидна форма. Навярно защото не спира да се изкачва и слиза по житейските стълби; да играе с разум и фантазия; да жонглира с ирония и самоирония.

На 23 чаровният актьор Рангел Вълчанов дебютира в киното с „Тревога“ и оттогава е изиграл 19 роли в свои и чужди филми и безчет – извън екрана. Но, макар да е автор/съавтор и на 15 сценария за свои филми, фундаменталната за него, киното ни и изобщо за българската култура е ролята му на Режисьор – преди 50 години започва с „На малкия остров“. Между него и „А днес накъде“ (2007) създава още 19 игрални филма и 14 документални.

Независимо дали се занимава с идеология или с жанр, дали се вдъхновява от фолклора или от библията, дали се забавлява или тъгува, дали е патетичен или нихилистичен, дали е земен или изтънчен, Рангел Вълчанов създава своя Филм на неизбродимия артистизъм. Търсаческо, щуро, еклектично и витално, киното му пробива страсти, проблеми и територии с постоянството на безотказен свредел. То е нашият кинематографичен Уникат (и без „Златна роза“).

Маестрото пише, прави театър, играе в новия филм на Иван Черкелов „Раци“... И нищо чудно скоро да ни изненада с нов проект.

Да си жив и здрав, Рангеле, приятелю!

Култура


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”