Български  |  English

Световен ден на архитектурата

Да уважаваме разнообразието,
Да уважаваме човека,
Да глобализираме мира, свободата и единството,
По-добър живот за децата, архитектите на бъдещето.


Джанкарло ЮсПо традиция, установена от Международния съюз на архитектите, първият понеделник на месец октомври се чества като Световен ден на архитектурата. Тази година това е 6 октомври, понеделник.

Пак по традиция, Международният съюз на архитектите (МСА) определя тема, около която се фокусира отбелязването на Световния ден на архитектурата. Миналата година това беше „Архитектура без емисии на въглероден двуокис‛. Тази година тя е формулирана така: „Дете, бъди архитект на едно по-добро бъдеще‛.

В това мото звучи едновременно и грижа за качеството на архитектурата, предназначена за децата, и призив за изграждане на архитектурна култура у хората от най-ранна възраст, и - преди всичко – повик към създаване на пълноценна жизнена среда, която да задоволява нуждите не само на днешните, но и на бъдещите поколения – в духа на устойчивото развитие.

Тази тема, освен всичко друго, има и своята трагична предистория. По време на световния конгрес на архитектите, който се проведе това лято в Торино, внезапно почина архитект Джанкарло Юс, един от кандидатите за бъдещ Президент на МСА. Арх. Юс написа текст за песен „Дете говори с архитект‛, изпълнена от оркестъра и хора на Сан Марко (музика Тициано Форколин). Така че темата е и почит към неговата памет.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”