Български  |  English

Разузнаване тук, разузнаване там

В Германия служители на разузнаването критикуват собственото си ведомство в медиите. В списание Focus няколко души, работещи в специалните служби, твърдят, че техните началници изобщо не могат да контактуват с тях, не обичат да се вслушват в съвети и са в лоши отношения дори с канцлерството. Според разузнавачите, доверили се на журналистите в списанието, въпреки дадените гаранции, че ще са лоялни към ведомството си, шефът им Ернст Урлау и двамата му заместници са “ужасно срамежливи“ в контактите си с подчинените и по никакъв начин не са спечелили доверието на хората от обкръжението на Ангела Меркел, където ги смятат за нерешителни и страхливи.

Пред Focus осмелилите се да говорят твърдят, че политиката към служителите в разузнаването е ‛пълна катастрофа“. По-възрастните колеги са подложени на подигравките на по-младите, защото са били бойци в Студената война, а по-младите, въпреки че все още не са направили кой знае какво за сигурността на страната, могат да се похвалят със завидна кариера. Проговорилите обясняват нерешителността и колебанието на началниците си със страха от повтаряне на грешката на двама разузнавачи, които със свои данни са повлияли на американското разузнаване по въпроса за Ирак в началото на 2003 и така са действали против тогавашната германска официална политика, която бе срещу активно участие във войната.

Същевременно говорител на разузнаването определи анонимните критики в списанието като неоснователни. По думите му в специалната служба предстои сериозна структурна реформа, която ще влезе в сила от 1 януари 2009, и вероятно най-недоволните от нея са решили, че с ‛разкритията“ си в списанието ще успеят да я спрат.

Дали ще успеят, е спорен въпрос, имайки предвид, че на използването на медийна публичност в подобна ситуация там не се гледа с особено добро око.

Българската демокрация е още по-медийна. Тук дори председателят на Парламентарната комисия за национална сигурност използва медиите за публично обсъждане кого разузнават и кого не разузнават шпионските служби.

В същото време Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) блокира достъпа до електронната страница Опасните новини с мотива, че в част от публикациите има елементи на класифицирана информация, а анонимността на авторите пречи на засегнатите от текстовете да потърсят правата си. Преди това обаче в друга електронна медиа, също с характерно име - Afera.bg - се появила информация, че собствениците на Опасните се извинявали на всички засегнати и обидени от публикуваните материали. Те били осъществила мисията си, провели били експеримент, от който ставало ясно, че шокиращите статии не са в състояние да предизвикат истински обществен дебат, а анонимността е „слово на страха“, което отблъсква сериозната читателска аудитория.

Така е. За да ти вярват, когато разкриваш държавна тайна, казвай си името!

К


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”