Български  |  English

Мажоритарна система = проблеми х три

По време на прехода голяма част от разочарованието на избирателите дойде от персонификацията на вота. Тази теза на професор Петър-Емил Митев, председател на управителния съвет на Института за социални ценности и структури „Иван Хаджийски“, бе изказана на 29 юни по време на кръгла маса, посветена на изборната система.

Минути след това позицията на Петър-Емил Митев бе подкрепена от Андрей Райчев, според когото най-големите проблеми на избирателите през изминалите години носят имената Жан Виденов, Иван Костов и Симеон Сакскобургготски. Това би означавало, че ако у нас е функционирала мажоритарна избирателна система, проблемите на българите са щели да се умножат по три.

Основната теза на Райчев бе, че българският гласоподавател не умее да избира, а може само правилно да сваля от власт; и че реално най-големият дял от гласуващите всъщност е представен от така наречената долна, ниска класа, която е лесно манипулируема с лозунги от типа „Не ви управляват личности“. Според социолога при мажоритарния избор гласуващият не би могъл да се справи с 2400 имена, тъй като той дори няма толкова думи в речника си. „Той много добре знае коя е Цеци Красимирова, но не и заместник-председателят на „Ред, законност, справедливост“, даде Райчев пример за ниската политическата култура на тукашния избирател.

По думите му мажоритарната система е свръх популистка и ако в България нейният модел бъде възприет, това би довело до „дестабилизация“. Андрей Райчев допусна, че мажоритарната система би превърнала локалните олигарси в национални. Подобна идея бе изложена и от Петър-Емил Митев, според когото формулата „власт – пари – власт“ вече се превръща в „пари - власт – пари“.

Преди Андрей Райчев говори проф. Михаил Константинов, според когото в сегашната пропорционална избирателна система има проблем, който в голяма степен ще се реши, ако избирателните региони се окрупнят и се въведат къси листи - те именно ще решат проблема с 1200 000 избиратели фантоми. Математикът обясни, че при сегашната система гласуващият слага подпис или чавка под име, ЕГН и адрес, което позволява след изборния ден хора от комисията сами да пуснат определен брой бюлетини и да сложат съответен брой чавки. При т. нар. къса листа обаче в списъка няма да фигурира ЕГН-то на избирателя, което означава, че ще трябва да го дописва комисията. В случай, че то бъде фалшифицирано в избирателната секция, в ЦИК, където надлежно проверяват данните, ще отчетат измамата, която е свързана и с определени законови санкции. Константинов добави и че проблем в избирателния процес са не автобусите, които идват от Турция, а онези, които не пристигат. Причината е, че в определени села няма нито един реално пуснат глас, а в секцията обясняват многото подадени бюлетини с репликата: “Нали видяхте по телевизията десетките рейсове, пристигащи от Турция?!“

Социологът Йорданка Костова пък направи подробен анализ на възможностите на мажоритарния вот. Тя отбеляза, че при подобно гласуване има малка вероятност ГЕРБ, за разлика от БСП и ДПС, да спечели толкова, колкото в момента някои прогнозират.

Според Кънчо Стойчев самите социолози допускат грешка в коментарите си пред медиите, когато се фокусират върху конкретна политическа фигура. Историята доказва, че народ, който се фиксира върху една личност, свършва зле.

Борис Попиванов от своя страна припомни на дискутиращите, че решението за въвеждането на мажоритарния вот е в ръцете на парламента. Той направи стегнат и изчерпателен преглед на позициите на отделните парламентарно представени партии след прочутата реч на Първанов, в която той се обяви за промяна в избирателната система. Като основен извод от направеното проучване Попиванов отбеляза, че докато „Атака“ и ДПС категорично са отхвърлили мажоритарната избирателна система, останалите „не са я подкрепили особено горещо“.

Така горещата подкрепа като че ли остана за потенциалния избирател, който, според един от гостите на кръглата маса, едва ли ще може да участва в мажоритарен вот, тъй като няма личности, между които да избира.

К


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”