Български  |  English

Млади таланти се състезаваха в Шумен

За шести пореден път Шумен бе домакин на Националния конкурс за пианисти и цигулари ‛Панчо Владигеров“. Общо 22 деца до 15 годишна възраст взеха участие в него. Представиха се млади музиканти от София, Пловдив, Русе, Варна, Казанлък, Благоевград, Пазарджик. Единственото задължително изискване към участниците бе да изпълняват произведения от Панчо Владигеров. Останалата част от програмата на двата тура бе свободна. Това даваше възможност на всеки да се представи с творби и автори, които изпълнява най-добре. И още оттук проличаха първите проблеми - желанието за представяне на мащабни и сложни произведения не бе по силите на всички участници. Макар и добре изсвирени от техническа гледна точка, част от творбите не бяха усетени в дълбочина и явно надхвърляха възможностите на изпълнителите. Впечатлението след първия тур и при двете специалности бе за добро общо ниво на участниците, но без ярки разлики между тях.

Сравнително по-лесна бе задачата на журито след втория тур. По-спокойни и уверени, участниците успяха да покажат повече. Те бяха преценявани от две журита. Председател на журито при цигуларите бе проф. Минчо Минчев. Помагаха му проф. Гинка Гичкова, проф. Дина Шнайдерман и Мичо Димитров. А при пианистите председател бе проф. Милена Моллова заедно с Атанас Кареев, доц. Красимир Гатев и проф. Роксана Богданова.

Няколко извода се очертаха след финала. Общ бе стремежът на техните преподаватели да задават по-сложен в техническо отношение материал. В повечето случаи това даваше негативен резултат. Част от децата не бяха емоционално дорасли за изпълнения на дадени творби (например "Любовни мечти" от Лист). Или преминаване към стила на Бетовен, без той да бъде осмислен и преценен както технически, така и като различен тип емоционално изживяване. В други случаи яркият и доказан талант се скриваше зад отегчение и умора, предизвикани от прекомерната работа и от дългото застояване върху еднообразен материал.

И още малко за избора и изпълнението на различните стилове. Всички музиканти много по-лесно, с разбиране и естествено отношение изпълняваха музиката на композитори от XIX и XX век. Но яснотата на фактурата, специфичната артикулация, особеностите на фразирането, (т.нар. туше при пианистите или разнообразните лъковите щрихи при цигуларите) бяха явен проблем при изпълнението на класическите творби. Скалата се движеше от грубо окрупняване на линиите до прекаленото задълбочаване върху всяка отделна фраза за сметка на цялостния поглед върху творбата. Като сполучливи изключения мога да откроя изпълненията на Рондо в Сол мажор и Концерт за цигулка № 2 от Моцарт на цигуларката от Русе Елена Ганова. Пианистката от същия град Йоанна Иванова изпълни чудесно Вариации в До мажор от Моцарт. Връзката между двете се нарича Евгени Желязов - преподавател по пиано и корепетитор в Русе, с когото те работят.

Националният конкурс "Панчо Владигеров" е за деца до 15 години. Това е много интересна възрастова граница. Талантът им се е проявил в достатъчна степен, за да покаже техните възможности, позволява им много да работят върху себе си и да се развиват. Ще спомена имената на Васил Иванов от Русе, Елен Сноррасон и Олга Кислякова от Варна, Пеньо Кротев от Благоевград, Йонна Ламбрева от София.

Безспорен фаворит сред пианистите бе Стефан Бонев от Плевен. Той се превърна в събитието на конкурса. Невероятно концентриран, вглъбен в музиката, изпълненията му се отличиха с ясно и логично разгръщане на музикалния текст, чудесно овладени в техническо отношение. Излъчваше спокойствие и уравновесеност, типични за големи, утвърдени музиканти. Както споделиха членове на комисията в неофициален разговор, това момче е явление сред връстниците си. Възпитаник е на плевенското училище по изкуствата, учи в класа на Антоанета Воденичарова. Стефан Бонев получи и наградата за най-добро изпълнение на творба от Владигеров, както и наградата на името на Антон Диков. Носител на втора награда стана Лили Богданова, ученичка в НМУ "Любомир Пипков" в класа на Емилия Канева. А третата бе разделена между Елица Мирчева от Шумен и Елен Сноррасон от Варна.

При цигуларите носител на първа награда стана Ива Недева. След спечелен конкурс, от следващата година тя ще учи в "Йехуди Менухин скул" в Лондон. Ива Недева получи и наградата за най-добро изпълнение на творба от Владигеров, както и майсторски лък от Владо Тилев. Още една цигуларка спечели овациите на публиката и журито. Това бе най-малката участничка Лилия Милчева. Родена в Кюстендил, в момента Лилия Милчева е ученичка в НМУ в класа на Екатерина Драмалиева. Освен трета награда, тя спечели и наградата на името на Емил Камиларов, която й бе връчена лично от проф. Дина Шнайдерман. Втората награда при цигуларите спечели Елена Ганова от Русе.

Паралелно с конкурса организаторите отбелязаха 15 години от основаването на фондация "Панчо Владигеров".
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”