Български  |  English

Рицар на книгата

На 23 април – Международен ден на книгата и авторското право, Асоциация „Българска книга“ връчи наградите „Рицар на книгата“ на проф. Боряна Христова, директор на НБКМ, за цялостен принос; на Силвия Чолева, поетеса и журналистка в БНР, за представяне на българската книга в медиите; и на Пламен Орешарски, министър на финансите. Господин Орешарски беше обявен за „първия политик, който след промените от 1989 г. води ползотворен диалог с книгоиздателите за техните проблеми и проявява разбиране“.

Ако наградените дами имат безспорни приноси към българската книжовност, то твърде спорни са мотивите на издателите и разпространителите да отличат именно министъра на финансите на държава, която облага с 20% ДДС своите книги. Увисва във въздуха лансираното на церемонията обяснение, че наградата е присъдена заради отпуснатите от финансовото ведомство 3 милиона лева по програмата „Българските библиотеки - съвременни центрове за четене и информираност", с които, според министъра, „фактически върнахме част от получените средства от ДДС върху книгите под формата на дотация от 2 милиона лева." Кому точно е върната въпросната част, е питане, което озадачава мнозина.

Засега е ясно само едно: лобистката смес от сервилност и шантаж не работи за бъдещето на българската книга. Камо ли за авторитета на отдалечаващата се от него Асоциация „Българска книга“.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”