Пишат ни , брой 17 (2765), 09 май 2008" /> Култура :: Пишат ни :: За Достъпа и неговите Предвидими
Български  |  English

За Достъпа и неговите Предвидими

Прочетох малко случайно, но с известно любопитство, във вашия вестник материала на господата Андрей Райчев и Кънчо Стойчев. Имам по този повод няколко мисли, които бих споделил с вас, а защо пък не - и с вашите читатели.Да преклоним глава пред титаните на мисълта Райчев и Стойчев - тези безспорни откриватели на социалните мрежи и гениални законодатели на пазарната икономика! Колко просто и ясно става всичко под ръката на Майстора! Светът е Мрежа. Ставаш паяк и пълзиш към Центъра. Или ставаш муха и залепваш. Но не бойте се, деца! Всички сме в играта (освен мухите, но пък кой ли го е грижа). Така че - не клатете Мрежата! Не защото не можете. О-о-о-о, вие сте Велики Динозаври! Само да махнете с опашка и край. Но по-добре недейте, а? Нали всички сме си свои и все ще се намери кой да ви даде Достъп. Или поне достъпче. Само бъдете послушни!

Пък и нали не сте забравили, че има там някъде и едно място за мухи?

Не че ви плашим... А и Мрежата е толкова велика, последна и вечна.

Нека да я пазим, а? Кой каза мафия? Ами че това е грубо! И не е никак модерно! Какво като някакви си хорица накакви си хиляди години си били губили времето с измишльотини като морал, почтенност, справедливост? После пък - и рационалност, наука, технология и прочие безсмислици? Това пък що за микроби са: дъжавност, право, демокрация? Забравете това! Ние сме тук и сега и ви казваме:

Мрежата е върхът и нищо друго няма. Прозрете и ни следвайте, защото един е Достъпът и ние сме неговите Предвидими!

Наистина предвидимо. Все ще се намери кой да разиграе искрено и лично "научно обоснована" пропаганда и да се опита да я раздуе до вселенски мащаби. Но пък тези дни поне не сме длъжни да го вземаме чак на сериозно, нали? И това е напредък. А за общества, които се изчерпват с два закона: "пари-стока-пари" и "достъп срещу предвидимост", има общоприет ненаучен термин: мафия.

Ето, че се ражда и "научната" им обосновка. Да ни е честита!
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”