От пръв поглед ( кино), брой 16 (2499), 25 април 2008" /> Култура :: Наблюдатели :: Добрият Чарли Уилсън
Български  |  English

Добрият Чарли Уилсън

След руската разправа със съветската инвазия в Афганистан през 80-те в блокбастъра „9 рота“ (2005) на Фьодор Бондарчук и шоковия трилър „Товар 200“ (2007) на Алексей Балабанов, сега имаме шанс да надникнем в тайните американски операции срещу СССР. Както често се случва напоследък, в началото четем надписа „по действителен случай“, после са обозначени дати и места, а накрая виждаме създателите.

Чарли Уилсън (Том Ханкс) е енергичен тексаски конгресмен (до 1996), чието награждаване е рамка на филма. Действието започва на 6 април 1980 в Лас Вегас – оргиастично джакузи, където той, с потна чаша уиски в ръка, не гледа стриптийзьорките, а репортаж за муджахидините в Афганистан по телевизията. Искат му спонсорство за някакво предаване, Чарли отказва и се връща във Вашингтон. Някак между другото нарежда бюджетът на ЦРУ за Афганистан да се удвои на $ 5 млн. Офисът му е изцяло женски, котенце се гуши, той пие с ботуши на бюрото. Вечерта, както палува с поредна девойка, иззвънява телефонът. Гласът на Джоан Херинг (Джулия Робъртс) властно хрипти: „Днес си направил нещо изключително.“ Девойката му се умилква, той пита какво, а от слушалката чуваме: „Удвоил си го“. Както Чарли Уилсън обяснява, Джоан е шестата по богатство жена в Тексас, ала девойката, напушила се, заспива. По-късно, на шумно светско парти той гледа филма на Джоан за Афганистан, за който казва: „Не съм филмов критик, но ми се стори малко аматьорски.“ Но срещата им се оказва съдбовна – тя е дълбоко религиозна, ненавижда СССР и е готова да хвърля срещу му пари. Признава му това, докато си слага спирала на миглите, а после ги разделя с безопасна игла. И, както Чарли се излежава с уиски във ваната, тя му пуска филма отново – съветски марш, хеликоптери, Афганистан. И го убеждава да замине за Пакистан, за да се срещне с президента Зиа ул-Хак. Визитата преминава конфузно за американския конгресмен, но по волята на президента с асистентката си отиват в бежански лагер, където се натъкват на реални страдания. После минават през посолството на САЩ в Исламабад, където Чарли пък се натъква на „липса на време“ и страх от видимост на антисъветските действия. Но Чарли Уилсън не го е страх. Заедно с агента от ЦРУ Гъст Авракатос (Филип Сеймур Хофман), който само по съобразителност прилича на Джеймс Бонд, и Джоан, започват своята войната срещу Съветския съюз в Афганистан. Чарли Уилсън успява да увеличи парите на 1 милиард и така принуждават Кремъл да се изтегли. Но след успешната военна акция Чарли Уилсън се натъква на камък за нищожния 1 милион за училищата в Пакистан. А знаем какво се случи по-късно с муджахидините и какви са последствията. Мълчаливата полуусмивка на конгресмена по време на награждаването и изписаните на финала негови думи („Тези събития се случиха. Те бяха прекрасни и промениха света... и накрая все пак оплескахме всичко“) са недвусмислена поанта на филма.

След либерала Джордж Клуни, и либералът Том Ханкс се захваща с политическо кино. Нещо повече - структурата и посланието на „Войната Чарли Уилсън“ са почти същите като при „Лека нощ и късмет“. Разликата е, че тук става дума за политик, а там – за журналист. И още – не Ханкс е режисьор на филма.

След „Първични цветове“, където бе визиран Клинтън, големият Майк Никълс (роден в Берлин като Михаел Игор Пешковски) отново е създал политическа сатира. „Войната на Чарли Уилсън“, където са визирани администрациите на Картър и Рейгън, е остроумен филм със сочен диалог и узнаваеми реалии от 80-те. Том Ханкс, както обикновено, е симпатичен. Джулия Робъртс е излъскана до гламурност, а Филип Сеймур Хофман за пореден път доказва, че е ослепителен хамелеон. Само че на моменти филмът е досаден, тавтологичен и изпитваш носталгия по старите ленти на Никълс „Абсолвентът“ или „Кой се страхува от Вирджиния Улф?“.
още от автора


"Войната на Чарли Уилсън" (Charlie Wilson's War), 2007, САЩ, режисьор – Майк Никълс, сценарист – Арън Соркин (по едноименния бестселър на журналиста Джордж Крайл), продуценти: Том Ханкс, Гари Гоцман, оператор – Стивън Голдблат, в ролите: Том Ханкс, Филип Сеймур Хофман, Джулия Робрътс и др. 4 номинации за „Оскар‛ Разпространява Прооптики
  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”