Български  |  English

Филип Девинтер: Фламандците започват все повече да си дават сметка за предимствата на една независима Фландрия.

Той е фламандски депутат, водач на фламандските борци за регионална идентичност и лидер на партията "Влаамс беланг"1 в Антверпен. Политически активист от младини, той има реален поглед върху Европа и нейните региони. Познавайки добре Елазас, той следи отблизо и подкрепя политическото движение "Елзас д’абор"2. В момент, когато Белгия претърпява сериозна политическа и институционална криза, ние решихме да интервюираме човекът, който, заедно с други депутати и членове на партията "Влаамс беланг", вдъхна живот на "фламандския дух".- Наскоро елзасци имаха възможност да ви видят в един видеоматериал, в който белгийската полиция ви арестува по време на манифестация срещу ислямизацията на Европа. Какво се случи тогава?

- Кметът на Брюксел, който е от социалистическата партия, забрани манифестация срещу ислямизацията на Европа, която беше предвидена за 11 септември, миналата година. Тя беше организирана от датската организация СИНЕ („Спри Ислямизацията На Европа‛). Ние не се поколебахме да подкрепим тази напълно легитимна манифестация.

Събрахме се на площад „Шуман‛ в центъра на Европейския квартал в Брюксел. И пет минути след това бяхме арестувани от полицията. Около десет белгийски и европейски депутати бяха задържани, защото се осмелиха да манифестират на 11 септември в центъра на Европейския съюз срещу ислямизацията на Европа. Тези арести всъщност са доказателство, че нашите градове са на път да се ислямизират. Кметът-социалист е зависим от избиратели, потомци на имигранти, които стават все по-многобройни. В онзи ден свободата на изразяване не беше сред приоритетите на социалистите в столицата на Европа.


- Този конфликт не е ли знак за края на белгийската система?

- Демокрацията в Белгия наистина се намира в опасност. В самата столица на Европа вече не е позволено да се манифестира срещу ислямизацията. Но има и нещо по-лошо. Партия „Влаамс беланг‛ – втората по сила фламандска партия, която спечели 24% от подадените гласове и има почти един милион избиратели – е остракирана от другите белгийски партии. Членовете на партията са изключени от синдикатите, а пресата ни диаболизира. Един след друг, политическите процеси връхлитат „Влаамс беланг‛. В Белгия вече няма демокрация.

- Френските медии само частично обръщат внимание на факта, че Белгия сега е в тежка криза. Бихте ли я описали с няколко думи?

- На 10 юни миналата година в Белгия се проведоха парламентарни избори. Близо четири месеца по-късно все още не е съставено федерално правителство. Според мен това се дължи на две основни причини: валонците отказват да правят каквито и да било компромиси с фламандците и през последните две години фламандското обществено мнение се радикализира.

Но ако другите фламандски партии промениха програмите си и радикализираха позициите си, то е благодарение на „Влаамс беланг‛. Постигането на баланс между валонци и фламандци става все по трудно. За да може Белгия да се справи с тази криза, е необходим компромис, а се опасявам, че в крайна сметка фламандските християндемократи и либерали изоставиха всички свои искания за общност. Ще бъде съставено ново белгийско правителство и Фландрия ще продължи да плаща на социалистическа Валония. Така че независимостта на Фландрия все още не е на дневен ред.


- При тези обстоятелства, какви са най-неотложните искания на „Влаамс беланг‛?

- Повече от всякога ние настояваме за независимост на Фландрия. Тя има всички качества да стане независима държава в Европейския съюз. Имаме почти същия брой население като Дания, която е пълноправен член на ЕС. На 10 септември 2007 година фламандския регионален парламент се събра по искане на „Влаамс беланг‛. Така постигнахме общо събрание на пленарната асамблея на фламандския парламент относно предложението провеждане на референдум по въпроса за независимостта. За жалост другите партии не ни последваха и не получихме необходимото мнозинство, за да се проведе референдума.

Само че постигнахме един важен успех. За първи път разцеплението на Белгия стана предмет на дебат в парламентарна асамблея. До преди няколко години това беше немислимо. Значи има духовна еволюция. Фламандците започват все повече да си дават сметка за предимствата на една независима Фландрия.


- Във Франция системата също клони към институционализация на двуполюсния модел. А пропорционалните избори пречат на силното изразяване на идентичностния регионализъм. Какъв съвет бихте дали на регионалистите от „Елзас д’абор‛?

- Според мен, пропорционалните избори, така както се практикуват в Белгия, са по-демократични от френската избирателна система.

Благодарение на пропорционалната система „Влаамс беланг‛ се превърна в партия с представители в парламентите, регионалните и общинските съвети. Но заради „санитарния кордон‛ – договорката между останалите партии да не се коалират с „Влаамс беланг‛ – все още не сме имали възможността да участваме в управлението. Само че нашето силно присъствие задължава останалите партии да променят своите програми и политическите си приоритети. Те искат малко по малко да си възвърнат изгубения заради „Влаамс беланг‛ половин милион избиратели. Нашите действия през последните трийсет години не минават незабелязано. Това е най-малкото, което може да се каже.

Ние от „Влаамс беланг‛ познаваме работата на „Елзас д’абор‛ и уважаваме работата на тези политици за каузата на регионализма и елзаската идентичност. Продължавайте да се борите, защото сте прави!


- Как виждате бъдещето на Европа? През какви реформи трябва да се мине?

- Партия „Влаамс беланг‛ е за Европа на регионите. Това означава, че Европа трябва да признае колкото е възможно по-голяма автономия на страните-членки и дори на самите региони.

Установяваме обаче, че Европа става все по-централистка. Европейската комисия инвестира в области като икономическа, социална и културна политика, образование, околна среда и т.н. По този начин обаче тя увеличва собствените си сили. Това е удар по демокрацията, свободата на изразяване и властта на управляващите в страните-членки.

Колкото повече действат европейските бюрократи, толкова по-малко истински проблеми намират своето решение. Сещам се например за проблема с имиграцията, отварянето на границите и ислямизацията на нашия континент. Впрочем през януари „Влаамс беланг‛ лансира инициатива под надслов „Европейски градове срещу ислямизацията‛. С това се надяваме да обединим националисти и регионалисти от много европейски градове, за да се борим с ислямизацията на Европа.


- Да се върнем във Фландрия. Как върви „Влаамс беланг‛, какви са бъдещите акции и кампании на вашето движение?

- Партията върви много добре, благодаря. През 2008 се навършват трийсет години от нейното основаване. И ние, естествено, ще празнуваме. Празниците започват на 8 и 9 декември, с голямо празненство в Антверпен.

Понастоящем водим силни акции във връзка с бъдещето на Белгия и ислямизацията на нашите градове. В момента вървят две кампании: „Народе, стани държава!‛, която е насочена към разделянето на Белгия и независимостта на Фландрия, и „Спри ислямизацията. Не на джамиите в моя квартал‛, която засяга ислямизацията на градовете ни и отчасти Антверпен, който е най-засегнат от масовата имиграция, идваща от мюсюлманските страни.


- Благодарим ви и ви желаем успех във вашата битка за фламандска и европейска идентичност.


Елзас д’абор.

1. От холандски – „Фламандски интерес“. Белгийска партия, която отхвърля мултикултурализма и се бори за ограничаването на имиграцията. (Бел. прев.)
2. От френски – „Елзас преди всичко“. Политическо движение за запазване на двойната, френско-немска регионална идентичност на френската област Елзас. (Бел. прев)

Превод от френски: Момчил Христов


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”