Български  |  English

На балканската арт карта България отсъства

Балканите, като един европейски микрорайон със свой характер и живот, често са в центъра на вниманието - главно заради политическите си конфликти, но и заради своята емоционалност, самобитна култура, както и по-близката връзка с Ориента, което им придава известно екзотично излъчване. Балканите, за (наше) съжаление, се приемат и като „изостаналата“ част на Европа, но, както изглежда, това се променя. Промèни се отчитат и в културно отношение, и по-специално в областта на съвременното изкуство – все по-често на Балканите се организират интересни изложби, фестивали, биеналета, арт панаири. По този начин европейската география на арт събитията се разширява и обогатява. На тази карта, обаче, България отново отсъства. През годините „Култура“ е отразявал биеналетата в Цетине (Черна гора), в Истанбул, в Тирана... От няколко години и Букурещ си има свое. От миналата година Гърция си има две - в Солун и в Атина. Белград също има своите фестивали. Всички те са със силно международно присъствие на участници и зрители и са влезли в европейския календар. В него през цялата 2007 беше и румънският град Сибиу – европейска културна столица, наравно с Люксембург. Там се случиха 2062 събития, бяха реализирани 337 проекта, наблюдавани от 2 милиона зрители на 380 места. Цифрите са доста впечатляващи, като се има предвид, че Сибиу е сравнително малък провинциален трансилвански град, разположен в централната част на нашата, до неотдавна славеща се със своя недоимък и изостаналост, северна съседка...

Тук се опитахме да съберем впечатления от някои събития, белязали артистичната балканска 2007. Като че ли е излишно отново да задаваме въпроса защо на тази сцена нас ни няма.

К


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”