Български  |  English

Репортаж за една снимка

Президентът Георги Първанов и либийският лидер Муамар Кадафи се ръкуваха по време на общата снимка, с която приключи срещата на върха ЕС-Африка. На общата снимка Първанов и Кадафи се озоваха един до друг. А от дясната страна на българския президент на фотографията се вижда президентът на Зимбабве Робърт Мугабе.

Една обикновена протоколна снимка може да създаде непосилни предизвикателства дори и пред опитен радиожурналист. Сутрешен блок, преглед на печата, снимката е отпечатана в почти всички български всекидневници на челна страница. Слушателят още не е излязъл от къщи, не си е купил вестник, а предишната вечер не е гледал телевизия. „Новината със снимката“, реакциите около нея, както и необходимостта от коментар на политици и експерти след „описанието“ (или „преразказа“) по радиото са неизбежни. Ако пропуснеш една от „главните теми на деня“ аудиторията няма как да ти прости. И радиоводещият трябва да опише кратко, точно и ясно какво вижда. И какво следва от това.

Но собственият преразказ е по-добрата алтернатива от изчитането на текста под фотоса в някой от всекидневниците. Нали и те са пристрастни...

Сценарий 1 (критичен преразказ): Само няколко месеца след приключването на дългогодишната драма с българските медици в Либия, президентът на България застана рамо до рамо с Кадафи на общата снимка, с която завърши срещата на върха ЕС-Африка. Как изглежда Първанов на снимката, ли? Замислено изражение на лицето, поглед, вперен към някаква неясна точка... Явно преосмислянето - съжалението за политическия гаф е дошло още по време на снимката. Много интересно е как западните медии ще отразят този дипломатически гаф, още повече- темата с българските медици все още провокира интерес навсякъде по света.

Сценарий 2 (лоялен преразказ): Протоколна грешка от страна на организаторите на срещата на върха ЕС-Африка постави българския президент в неловка ситуация. На общата снимка Първанов и Кадафи се озоваха един до друг, тъй като президентът на Египет Хосни Мубарак, който трябваше да застане между двамата, си тръгнал изненадващо. А от дясната страна на българския президент на фотографията се вижда президентът на Зимбабве Робърт Мугабе. Присъствието на Мугабе на срещата на върха предизвика бурни спорове. Британският премиер Гордън Браун бойкотира срещата заради участието на Мугабе... За да не наруши протоколния ред и от уважение към домакините, Първанов трябваше да се примири със създалата се ситуация и да позира пред обективите на водещите световни медии....

Сценарий 3 (сутрешен блок на Гласът на Великата Арабска Социалистическа Либийска Джамахирия): Вождът на Великата Арабска Социалистическа Либийска Джамахирия Муамар Кадафи се снима рамо до рамо с българския президент Георги Първанов по време на срещата на Върха ЕС-Африка. Двамата държавни глави се здрависаха по време на общата снимка, с която завърши официалната част от срещата на върха ЕС-Африка. След срещата Муамар Кадафи каза за агенция ДЖАНА, че....

Сценариите могат да продължат до безкрайност. Дори и до предположението как австралийското обществено радио би преразказало новината. И тук е уловката. Имаме събитие, неизбежно преплетено с минали събития, от които конструираме новина. В този случай прословутият„принцип за обективност“ няма как да бъде дефиниран, нито приложен. Нюансите правят съ-битието, а то е повече от скандално.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”