Български  |  English

Асен Танчев свири в Пловдив

15-годишният пианист Асен Танчев неотдавна спечели първата награда на конкурса „Чайковски“ за млади дарования в Москва. Той е ярък талант, със солидна техника и въображение на интерпретатор. Добра възможност да го чуем ни даде концертът на оркестъра на ОФД-Пловдив, където Танчев свири под ръководството на шеф-диригента Георги Димитров. В Концерта за пиано от Григ впечатление направиха отношението му към звука и забележителната за възрастта техника. Изпълнението му съчетаваше убедителност и зрялост с юношеска искреност и овладян ентусиазъм. Асен Танчев свири с видимо удоволствие и същевременно максимална концентрация, присъща на опитни пианисти със сериозна концертна практика. Майстор е маестро Георги Димитров в осигуряване на звуков комфорт на солистите – с едно туширано преплитане на дървени и медни духови в тъканта на струнните, с плавното преливане на звука на едни групи в други, без да ‛удавя“ звука на пианото.

Симфонията „Харолд в Италия“ рядко се свири в България. Тук соловата изява на младия виолист Румен Цветков би спечелила от повече изразителност - инструментът някак се загуби в общата звукова картина. Трудна за изпълнение е музиката на Берлиоз с изненадващата, калейдоскопична смяна на темпа, ритми, багри и ефектни нюанси. Ала романтичният порив в неговите творби дават и свободата на всеки оркестрант да се почувства солист, дори когато на пулта стои един железен диригент като маестро Георги Димитров със своя стабилен, ясен и логичен прочит върху партитурата – без самоцелно търсене на ефекти, които обикновено диригентите решават, че могат да постигнат предимно чрез бързи темпа. Красотата на партитурата той разкри в съчетание на суверенност, тържественост и неумолимост, заложени като идея в творбата.

Маестро Георги Димитров е най-ярката фигура сред диригентите, които понастоящем живеят и работят в България. Професионалист с голям опит като диригент и педагог, той доказва на практика, че само постоянната дългогодишна работа начело на един оркестър е гаранция за високи и трайни постижения по отношение на качеството и интерпретацията.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”