Български  |  English

30 години по-късно в търсене на диалог

Вече 30 години познаваме старото столично казино на ул. „Гурко“ 1 под името Софийска градска художествена галерия. През 1977 там е представена първата й изложба в собствено пространство, но всъщност галерията има дълга предистория, водеща началото си още от 1928. За това време е събрана солидна колекция от 2607 произведения (днес достигащи до 8000), обособени в три фонда – живопис, графика и скулптура.

От няколко месеца в галерията продължава изложбата, отбелязваща тази годишнина. Стремежът на организаторите е бил да се постигне най-близко излъчване до това на първата експозиция, като се запази нейния дух. Една от основните цели е да се провокира възможност за диалог на поколенията и пълноценен анализ на развитието на българското изкуство. И действително, подбраните произведения създават своеобразен концентрат на най-ценното от колекцията на галерията, експозиционният подход е класически, но оцветяването на част от стените в характерен син цвят, придава съвременен облик.

За разлика от днешния динамичен живот на постоянно сменящи се изложби в СГХГ, в началото тя има по-скоро музеен характер. Експозицията тогава е постоянна. В продължение на няколко години тя единствено се обновява и допълва, като включва някои от най-представителните за историята на българското изкуство произведения от 20-те до средата на 70-те години на ХХ век.

В изложбата днес са включени 160 живописни и скулптурни произведения на емблематични български художници. Сред тях са Владимир Димитров-Майстора, Иван Милев, Вера Недкова, Иван Лазаров, Сирак Скитник, Бенчо Обрешков, Илия Петров, Лика Янко, Димитър Казаков, Магда Абазова, Светлин Русев, Генко Генков и много други.

В началото на този сезон СГХГ се появи и с нов външен вид. Основният ремонт на фасадите и тротоарите, както и на офисите и депата в сградата, постигна целта си – да я осъвремени и освежи, но и да я направи по-забележима за потенциалната публика. Предстои осветяването на скулптурите наоколо.

Неотдавна беше представен и каталога на скулптурната колекция на галерията, отпечатани са и картички на произведенията. Това напълно отговаря на политиката на екипа на галерията за осигуряване на повече информационни материали, каталози и дипляни, които да създават памет и архив - съществена липса в миналото.

С подкрепата на Столична община и отпуснатите от нея 90000 лв. за откупки на произведения през изминалата година галерията имаше изключителната възможност да обогати фондовете си. В близките месеци новите попълнения ще бъдат представени в отделна изложба.
още от автора


"Динамика в диалога. Първата изложба 30 години по-късно", 27 септември 2007-20 януари 2008, Софийска градска художествена галерия
  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”