Български  |  English

Случаят с предаването Историята

Апел към мислещите в България

Живеем в пазарно общество, което има своите закони. Страшното е, когато тези закони започнат да надхвърлят чисто икономическата сфера, когато започнат да определят духа на културата, ценностните измерения на личността и нацията. Тук е границата, зад която обществото умира – изчерпва се енергията и творческия потенциал на човека, а с това и възможността за всякакво развитие, включително икономическо. Историята ни дава много примери за това; може би най впечатляващият и най поучителният е крахът на великата римска цивилизация. Дотам може да се стигне със следването единствено на максимата ‛хляб и зрелища‛.

Когато обърнем поглед към нашата българска действителност, с нарастваща тревога отбелязваме, че тази граница е вече достигната. Съвременното българско общество е „информационно общество‛, доминирано от т.нар. масмедии (т.е. масови обществени посредници), чиято основна задача трябва да бъде разпространението на най добрите културни образци. Но какво препредават тези обществени посредници от многобройните телевизионни програми?

Какво виждаме най-често? Повечето от медиите очевидно подценяват интелигентността на своята аудитория и са решили, че нейната основна нагласа е тя само да ‛разпуска‛ с евтини зрелища, игри и сензации. Смята се, както изглежда, че тя не може да понесе някаква по-сериозна мисъл, камо ли съприкосновение с науката; че зрителите са достойни само за конски порции примитивен хедонизъм, зле прикрит хазарт, астрология, често откровена порнография и глупави „солени‛ шеги.

Все пак сред вълните на тази антикултура, заливаща ни от много от средствата за информация, се издигат (издигаха?) островчета на неподкупната и сериозна мисъл. Едно от тях беше предаването ‛Историята‛ с автор и водещ политологът и издателят Румен Дечев, водено веднъж седмично през последните две години по Телевизия ‛7 дни‛. Прави чест на тази телевизия, че бе предоставила възможността предаването да се излъчва в най гледаното ефирно време. В твърде кратките 40 минути на предаването историята бе представена като поле за разнопосочни анализи. Канените от водещия учени – историци, философи, филолози, политолози, културози, социолози, водеха спокойни и смислени разговори, немотивирани от желанието да правят сензации, да обслужват конкретния политически момент или пък някакви икономически или рекламни интереси, а още по-малко да търсят евтина популярност. В кое друго предаване през тези две години са повдигани толкова важните за разбирането и ориентирането в съвременния ни свят въпроси, като тези за философията (т.е. поуките) на историята, за генезиса на европейските ценности, за Средновековието и света на човека в него, за ролята на италианските градове в европейската култура, за консервативните и революционни традиции в българската история, за Ренесанса и Реформацията, за Макиавели, за проф. Петър Мутафчиев, за европейската политическа криза от 30-те години на XX век, за формирането на българския елит след Освобождението...?! В предаването „Историята‛ българската историческа наука и българската хуманитаристика в по широк план имаха своята трибуна. Хиляди български зрители от цялата страна гледаха и коментираха становищата на проф. Александър Фол, проф. Георги Марков, проф. Иван Илчев, проф. Васил Проданов, проф. Георги Бакалов, проф. Петър Емил Митев, проф. Андрей Пантев, проф. Цочо Бояджиев, проф. Георги Гачев…

Какво беше изумлението ни, когато разбрахме, че предаването е спряно и то някак си с лека ръка. Не знаем какви са мотивите. Ако те са били, както се говори, да се накаже водещият Румен Дечев за критични позиции в списанието „Историята‛ по адрес на бившия държавен глава Тодор Живков, то не можем да не констатираме, че е постигнато много повече – наказана е българската историческа и хуманитарна наука, които загубиха една от малкото си трибуни. Загубена е възможността веднъж седмично да се противопоставяме на морето от антикултура, а българският зрител да среща образци на алтернативен културен модел и мислене, да черпи от опита на историята. Да не забравяме, именно историята си остава голямата учителка на народите, колкото и да се подценява нейната функция!

Българското историческо дружество се обръща към ръководството на Телевизия „7 дни‛: Преразгледайте своето решение! То не е в интерес на българската култура! Обръщаме се към българските средства за информация, към обществените организации, към националните културни институции – Министерство на образованието, Министерство на културата, Съвета за електронни медии, към всички загрижени за духовното здраве на българите и за научния поглед към нашето минало и сегашния ден. Съмишленици и приятели, нека помогнем да бъде намерен дом за това доказало качествата си предаване, една от последните лаборатории на трезвата мисъл и непокварената наука. Нека поне нека опитаме да дадем отпор на антикултурата, комерсиализацията и примитивната политизация на науката. Това е наш дълг пред българското общество.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”