Честито! , брой 1 (2749), 11 януари 2008" /> Култура :: Юбилеи :: Недко Солаков на 50
Български  |  English

Недко Солаков на 50

Недко Солаков e олицетворение на българския успех в глобалния свят на съвременното изкуство. От години неговото име се нарежда сред най-големите в световните арт събития, изложби, музеи, галерии и панаири. И в същото време той остава парадоксално непознат, неразбран и критикуван в родината си. Въпреки това продължава да живее тук и избира абсурдната ни реалност като провокация за създаването на своята запазена марка – чудноватите си истории и рисунки.

Артистичният му подход е пример за това как се преодоляват негативите на едно лично и национално минало (като се превърнат в произведение на изкуството) и как трезвото осъзнаване и опознаване на една (чужда) културна ситуация, съчетано с добра стратегия, отваря пътя на успеха. Защото да си голям в съвременното изкуство, означава не просто да имаш талант, а също и да владееш качествата на дипломат, философ, ерудиран събеседник и дори на търговец.

Мирогледът на Недко Солаков обаче не спира само до собствените му произведения. Както е известно, той е и колекционер. На съвременно (българско) изкуство. И в тази си роля навлиза в сферата на съхраняването на културна памет - функция, от която държавата ни жадно се нуждае през последните близо две десетилетия.

През годините, като автор на „Култура‛, Недко Солаков ни запознаваше с процесите в съвременното изкуство. В очакване на първата му голяма самостоятелна изложба в България, планирана за тази година, му пожелаваме и през следващите 50 да успява да отстоява своя връх!

Честит юбилей, Недко!

Култура


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”