От въздуха подхванато (радио), брой 1 (2749), 11 януари 2008" /> Култура :: Наблюдатели :: Кой е номер едно?
Български  |  English

Кой е номер едно?

Какви извънредни продукции трябва да звучат в края на годината и в началото на Новата? Има няколко „вечно работещи‛ формули, които отдавна са се превърнали в утвърдена практика и за българските радиостанции: „най-доброто от ...‛, „най-важните събития през годината‛ и, разбира се, класациите с „най-добрите/слушаните хитове за годината‛. Но класации в музикалните радиостанции (в повечето случаи) има всяка седмица и тук се крие голямото предизвикателство- как празничният сегмент в програмата да се различава от рутинния? През последните няколко седмици в българския радиоефир доминираше многочасовата класация - като извънредна версия на обичайната и „специална изненада‛ за аудиторията.

В Пловдив, например, на 29 декември KATRA FM предложи 10-часова програма на живо, посветена на годишния Top 100 на радиостанцията, а на 31 декември в 12 часа последва 24-часово новогодишно парти. В София Радио NRJ също разчиташе на сходна формула - 10 часа NRJ TOP 100 за 2007 година, който беше излъчен на 28 декември. С още една добавка - „всички интервюта от NRJ EURO HOT 30, сред които тези с Rihanna, Nicole Scherzinger, Timbaland‛. Българската музика? На 31 декември и на 1 януари БГ Радио предложи по-мащабна класация - първите сто от "500-те най-велики български песни на всички времена". Според информацията на радиото „14 652 българи от София до Буенос Айрес (през Сидни и Владивосток) избраха за №1 вечната композиция на Емил Димитров "Моя страна". Ако не беше слушателски избор, съвсем основателно можем да обвиним БГ радио в твърде лош музикален вкус (вече е 2008 година!), но все пак „вечната композиция‛ е наградена от аудиторията.

Всъщност класацията на БГ радио, макар и създадена по наивния и твърде изхабен принцип „на всички времена‛, беше най-амбициозна и сложна за реализация. В програмата имаше включвания на всички водещи от радиостанцията, архивни записи, специални интервюта заради определена песен, припомняния за инициативите и кампаниите на БГ радио през годината. Слабите страни: в много от включванията си водещите не успяха да излязат от рутината на обичайния анонс, прекомерната дисциплинираност пред микрофона. Но мащабността на проекта "500-те най-велики български песни‛ подсказва и необходимите програмни решения, чрез които „задължителната‛ (ново)годишна класация може да се превърне в празнично издание.

През цялото време на „празнично‛ радиослушане силно усещах носталгия по едно позабравено в България предаване: Световната класация. World Chart Show е седмична класация, продуцирана от калифорнийското Radio Express и създадена на базата на плейлистите на 100 радиостанции от целия свят. В средата на 90-те тя звучеше в ефира на около 30 български частни радиоператори. По това време Ани Савчева (не ми е роднина) и Петър Севов записваха българската версия на шоуто и музикалният пулс на планетата стигаше до неподозирани места из страната. Класация като по учебник, която успяваше да създаде 4-часова еуфория всяка седмица. В момента англоезичната версия на шоуто се води от Лара Скот и, струва ми се, магията му още не е изчезнала. Въпреки че и там „най-великата‛ песен на годината е Umbrella на Rihanna feat. JAY-Z ...
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”