Български  |  English

Любен Генов в Николай Шмиргела

От 14 ноември до 1 декември в Център-ателие „Николай Шмиргела‛ е подредена изложбата „Синева‛ на живописеца Любен Генов. Най-новите му произведения са продължение на абстрактно-поетичната посока, която той следва от дълго време. Днес платната му сияят като апликирани късчета небе сред постоянната експозиции от скулптури на Шмиргела.

Тук публикуваме част от думите, произнесени от проф. Станислав Памукчиев при откриването на изложбата.

„Синева‛ е не само поетично название на изложба. „Синева‛ е дума–ключ към безбрежността на едно разкрито артистично съзнание към „чистото и вечното‛, по определението на Кандински. „Синева‛ е дума–код на осъзнат избор, на възглед за живопис. Дълбинен избор на необходимостта и копнежа за чисто пространство извън ограничаващите принуди в обслужването на конкретността.

За Любен Генов творческият акт е изпитание и възможност да се потопи в процес, в който да провокира, да разкрива и обогатява многомерността на своето емоционално-психично и духовно живеене.

Преди да придобият осезаемостта на живописна плът, тези картини са носени и преживени като трепет и вълнение, като емоционално и духовно движение! Живописното постигане е разкрепостена интуиция и самоконтрол в процес, в който движението на пластическите модули, цветната интензивност и нейното овладяване, живописното и тонално трептене са проекция на култивирана некултивирана реакция-преживяване. Боите се стичат, петната – наслагват и размиват граници, следват свой вътрешно присъщ ход, събират „биография‛, докато изявят автономна характеристика, докато постигнат свое самостоятелно и самодостатъчно пластическо битие.

Преди време Любен Генов определи за себе си живописта като „вглъбяване‛, „пречистване‛, като „бягство от цивилизованата лудост‛.

Днес тази малка и непретенциозна като обем изложба е споделяне на интимно носене и преживяване на живописта, на автентичен порив, воля, избор и свобода.


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”