Български  |  English

Брегове от глина

С културната дейност, която развива през последните няколко години, керамичният завод „Терра“ в Червен бряг, и конкертно неговият директор Данаил Вълов, с право може да бъде наречен един от най-значимите български меценати. Благодарение на сравнително рядко срещаното у нас отношение към изкуството заводът е превърнат в истинска творческа работилница, разполага с ателиета, пещи, ресторант и хотелска част, където да отсядат художниците.

Идеята за всичко това тръгва от скулптора Кирил Христов, превърнал мястото в олицетворение на вътрешния си свят, създавайки от промишлената глина, произвеждана там, скулптури, които сам нарича ‛скитащи фигури“. През септември 2005 заедно със своя съгражданин и приятел Георги Трифонов, той поставя началото на уъркшопа ‛Брегове от Глина“ и в керамичния завод започват да се канят художници, за да сътворяват произведения - скулптури от промишлена глина.

По цял свят тези т.н. ‛работилници“ събират на едно място хора от една област, които, общувайки помежду си работят по зададена тема. Смисълът на подобна инициатива не е толкова крайният продукт, колкото обменът на идеи, знания, умения между участниците и по този начин постигане на взаимно обогатяване. В случая с ‛Брегове от Глина“ целта е същата – отправяйки покана към художниците да работят две седмици в завода, организаторите искат не само да им предоставят така жадуваното поле за изява, но и да създадат условия за общуване в сферата на тяхното творчество, на предаване на идеи, споделяне на нови техники, което да повдигне и дискусии за изкуството и неговите проблеми. От друга страна, материалът, предлаган от завода за изпълнението на скулптурите, не е толкова популярен сред творците. Това е необработена глина, от която се произвеждат тухли – маса, непречистена от камъчета, директно взета от земята.

От този материал и Кирил Христов създава своите скулптури. Той е напълно запознат с особеностите на техниката, с ефектите и изненадите, които тя би могла да поднесе. Вследствие от дългогодишната си работа той е успял да намери най-добрия начин да й вдъхне живот в едно произведение, начин, по който най-ясно да се изявят качествата й. Неговите огромни скулптури, високи от един до два метра, населяват зелената морава в двора на завода. Когато се разхождаш сред тях, имаш усещането, че те се движат, ‛скитат“ из пространството, живеят там заедно с теб. Тези „дишащи същества“ са част от цялостна визия за ‛аранжиране“ в едно живо пространство, каквото е градината. Всяка изложбена зала би убила естествения чар, който те придобиват там, в своята естествена среда, където проявяват най-ясно своята същност, защото самите са частица от тази земята и й принадлежат.

---

През септември се състоя второто издание на уъркшопа, който по регламент се провежда веднъж на две години, а създадените произведения ще бъдат показани в изложба на 26 октомври (ден на строителя) в София. Но творческият процес в „Терра“ продължава и през останалото време на годината. Керамичният завод е дал поле за изява и на Крум Дамянов, който на 28 септември отпразнува там своята 70-годишнина с проекта „Пасаж“.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”