Български  |  English

С обич за Нели Божкова

Три години след смъртта си мецосопраното Нели Божкова (1947 – 2004) продължава да живее в сърцата на своите колеги, приятели и почитатели. Защото тя бе не само певица и артистка от голям мащаб, но и сърдечен човек, отзивчив към проблемите на другите, готов винаги за помогне, да прояви съпричастие. Нели бе лъчезарна личност, изпълнена с доброжелателност, излъчваща обаяние и топлота, които винаги създаваха около нея атмосфера на непринуденост и естественост. Такава я помнят всички, които я познаваха и за които контактите с нея зареждаха с положителна енергия.

Енергия, която струеше и в залата на Драматичния театър ‛Йордан Йовков‛ в Добрич на концерта в нейна памет, проведен на 6 юли. За втора поредна година родният й град почита делото на голямата българска певица, ‛камерзенгерин‛ (Kammersängerin) на Виенската Щатсопер, пяла на множество световни сцени като партньор на знаменити оперни изпълнители. За съжаление, Добрич не можа да се докосне на живо до нейното изкуство – голямото желание на Нели да пее в своя град остана неосъществено. Затова прави чест на добричлии стремежът да съхранят паметта за своята именита съгражданка, чиято любов към музиката покълва в плодоносната почва на хоровите традиции в града.

В осъществяването на концерта се включиха както Общинският съвет (чиито председател д-р Мирослав Попов бе патрон на събитието) и Добричката община – но не формално, а с реална финансова подкрепа, така и редица фирми в Добрич. Все пак честването имаше един основен двигател, без чиято активност то би останало само една хубава идея – неуморната Вяра Панайотова, която не само бе успяла да привлече за каузата (разбира се, безвъзмездно) солисти като Калуди Калудов и Емил Иванов, но и да осигури оркестров съпровод в лицето на Шуменската филхармония с диригент Станислав Ушев. Така за добричката публика концертът придоби двойна значимост – от една страна, като почит към Нели Божкова, а от друга, като възможност за общуване с жанрова сфера, която много рядко намира изява на сцените в града (от четири години насам това е първото гостуване на симфоничен оркестър в Добрич!). Пак благодарение на Вяра Панайотова във фоайето на театъра беше подредена изложба със снимки на Нели Божкова в най-известните й роли, оригинални афиши от различни европейски оперни театри, отзиви за нея в българската и в чуждестранната преса, копия от нейни награди от международни конкурси.

Програмата, добре балансирана и премерена, включваше арии и дуети из опери на Верди, Бизе, Пучини и Леонкавало. Естествено, в център на вечерта се превърнаха изпълненията на изтъкнатите певци Калуди Калудов и Емил Иванов, партнирали неведнъж на Нели Божкова в различни постановки. В отлична вокална форма, Калуди Калудов предизвика бурни аплодисменти с превъзходно поднесените арии на Канио из ‛Палячи‛ и на Калаф из ‛Турандот‛, а Емил Иванов покори аудиторията с драматическата изразителност в ариите на Каварадоси из ‛Тоска‛ и на Дон Хозе из ‛Кармен‛. Майсторските превъплъщения на утвърдените артисти се редуваха с изявите на двама млади, много надарени певци. Красивият, богато обагрен глас на сопраното от Варненската опера Костадинка Николова разкри своя потенциал в ариите на Мими из ‛Бохеми‛ и на Лиу из ‛Турандот‛, а ученикът на Калудов, баритонът Ростислав Пеев (заместил в последния момент възпрепятствания да пристигне от чужбина Иван Консулов), даде сериозна заявка за бъдещото си развитие в арията на Жорж Жермон из ‛Травиата‛. Беше истинско удоволствие да се наблюдава съчетанието от блясъка, мъдростта и опита на звездите с многообещаващите качества на младите, подплатени със солидно професионално можене, в дуетите на Рудолф и Марсел из ‛Бохеми‛ (Калудов и Пеев), на Рудолф и Мими из ‛Бохеми‛ (Калудов и Николова) и на Алваро и Дон Карлос из ‛Силата на съдбата‛ (Иванов и Пеев).

За въздействащо поднесения оперен букет допринесе и акуратният съпровод на Шуменската филхармония под палката на нейния ръководител Станислав Ушев. Публиката дълго аплодира солистите и състава в знак на признателност към благородния жест на изпълнителите. Жест, който едва ли ще остане епизодичен – нагласите и на общината, и на гражданството на Добрич са тези концерти да се превърнат в ежегодни. Нещо повече – личната ангажираност към инициативата на зам.-кмета на общината Галина Митева се свързва с идеята те да прераснат в музикални празници ‛Нели Божкова‛, които да възстановят прекъснатата фестивална традиция в Добрич. При наличието на чудесната база, с която разполага градът – голямата органова зала и камерната огледална зала, която от миналата година носи името на Нели Божкова, не се съмнявам в успешната реализация на това начинание.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”