Български  |  English

За кого са фестивалите?

Историята е проста и обидно българска. Във Варна текат изложбите на фестивала ‛Продукт“ (22 юни – 21 юни). На 29 юни вечерта в Художествената галерия в Балчик се открива изложбата от фестивала за съвременно изкуство ‛Процес – Пространство“. Няколко художници и критици сме в този момент на медийния форум във ВК ‛Русалка“ и сме много щастливи, че с едно пътуване до морето ще можем да видим и тези две събития. Държим ‛топла“ телефонна и SMS връзка със Светла Петкова – тя е командирована за събитието във Варна, но, също като нас, е изкушена да разгледа и другата изложба.

Така на 30 юни тя вече несретно броди из Балчик: галерията е затворена, телефонът на куратора Димитър Грозданов не отговаря. Съветваме я да отиде до ателиетата на художниците. Малко по-късно получаваме SMS: в ателиетата няма никой – ‛тъпа работа“, пише колежката. И между другото предупреждава: ‛Ако минавате през Варна, се обадете на Милен Кръстев, че и там е малко дезорганизирано“. Мария Василева сподели, че още преди заминаването е писала e-mail на Милен, но не е получила никакъв отговор. След известно време получаваме нов SMS от Светла Петкова в Балчик: намерила е Грозданов, но ‛галерията не работи нито днес, нито утре, така че не се разкарвайте“.

Вярно, че ‛днес“ и ‛утре“ са събота и неделя, почивни дни. Но е вярно също, че става дума за изложби на краткотрайни фестивали, които, предполага се, са предназначени да бъдат разглеждани от публика. И то именно в свободното време и в почивните дни. Оказва се обаче, че те не могат да бъдат видени дори от колеги и специалисти, включително когато специално са дошли от другия край на страната заради тях.

Проблемът изглежда дребен, но не е. Освен това трае с години. Второто Шуменско биенале миналото лято успях да разгледам почти цялото, защото се случи два пъти да мина през Шумен – и пространствата, които бяха затворени първия път, работеха на втория ми ‛тур“…

И проблемът нараства неимоверно, ако съдим по претенциите на тези фестивали – да бъдат международни и висококачествени.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”