Честито! , брой 25 (2729), 29 юни 2007" /> Култура :: Юбилеи :: Иван Павлов на 60
Български  |  English

Иван Павлов на 60

Как да не е парадокс животът, след като вечно младият Иван Павлов бил закръглил на 24 юни 60?! Преди по-трескав (като режисьор и продуцент), а сега – по-вглъбен (като председател на Съюза на българските филмови дейци от 2004), той неспирно се опитва да сърфира между интелигентските размисли и артистично-хулиганската импровизация . И все по бурните води на деня ни. Иван Павлов е от малцината градски режисьори в киното ни.

Навремето, през далечната 1981, игралният му дебют ‛Масово чудо“ разтресе Студийното кино в Плевен – поетично накъсан и нахъсан, по сценарий на Константин Павлов, през лутаниците на кандидат-студент по кинорежисура той бе страстен антиконформистки контрапункт на тогавашния идеологически ‛мейнстрийм“. И си получи заслуженото от тогавашната власт.

Следващата ми среща с киното на Иван Павлов беше чак през 1990 и в Дома на киното: ексцентричната мозаечна равносметка за творчеството и достойнството ‛Разходки с ангела“ (по сценарий на Валери Петров). Пет години по-късно същият тандем роди трепетния ‛Всичко от нула“ - 10 иронично-хуманистични новели на тема любов. Филмът се превърна в един от успехите на оскъдното ни кино през 90-те.

През 2001 Иван Павлов създаде ‛Съдбата като плъх“ (отново по сценарий на Констанин Павлов). Филмът бе отново за море и строеж, но в безвремие, с лумпени без хоризонт, почти без думи. От екрана се стелеше внушение за Апокалипсис.

Сега Иван Павлов е повече администратор – като председател на СБФД и като член на борда на директорите на ‛Ню Имидж Бояна“. Но все така всеотдайно обича киното и купона.

И, както развява широки ризи с енергичната си походка, така взел, че навлязъл в десетилетието на зрелостта.

Да си жив и здрав, приятелю! Наздраве! И да се надяваме, че до следващия ти юбилей все пак успея да видя и втория ти филм – ‛Черно-бяло“ (1984)…

Г. Д.


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”