Честито! , брой 25 (2729), 29 юни 2007" /> Култура :: Юбилеи :: Младен Младенов на 75
Български  |  English

Младен Младенов на 75

Обичайният заподозрян


Когато през далечната 1959-а попада в Бургаския театър, младият художник Младен Младенов е точният човек на точното място, директор е Вили Цанков, режисьори – Юлия Огнянова и Леон Даниел. Помня първия му декор за ‛Чудак“ от Назъм Хикмет: само едно двойно легло върху наклонен терен, зад него голяма картина, на която е нарисувана пристанищна кръчма, в последното действие – самата кръчма. Изобщо една шарения, която не разбирал дори постановчикът. Добре, че се намесил директорът!

През следващия близо половин век шарениите на Младен Младенов ще огряват почти всички столични и провинциални сцени. Сценографът ще се замеси в колективните игри по създаването на повечето от най-забележителните представления в българския следвоенен театър – ‛Океан“, ‛Хамлет“, ‛Поетът и планината“ с режисьор Леон Даниел, ‛Да се провреш под дъгата“ с режисьор Асен Шопов, ‛Варшавска мелодия“ с режисьор Кръстьо Дойнов, ‛Вечерите на Иван Гилин“ и ‛Старчето и стрелата“ с режисьор Красимир Спасов, ‛Януари“, ‛Опит за летене“, ‛Последен срок“ с режисьор Крикор Азарян, ‛Завръщане у дома“ с режисьор Стоян Камбарев.

Ролята му не се изчерпва с намирането на изключително точно пространствено и живописно решение; в повечето случаи той е в дъното на цялостния замисъл и когато намира адекватни партньори в лицето на режисьор и актьори, се раждат театрални празници, които винаги ще помним.

В своеобразен венец на творчеството му се превърна ‛Швейк“ в триумвират с Руси Чанев и Валентин Ганев. Дълбоките му симпатии към Хашековото създание са сигурно следствие на изстрадан път и нешвейковска съпротива срещу лъжата и ‛араламбенето“, срещу непрофесионализма и безотговорността. Дори да се опитва да прилага стратегията и тактиката на любимия си герой, той вече е обичайният заподозрян, защото противниците му, ако не друго, притежават безпогрешен нюх за различните от тях и не им прощават.

Това, че става само на 75 години, е просто повод за стотиците обичащи го театрали да му кажат в задружен хор: За много години, Младене!
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”