От въздуха подхванато (радио), брой 25 (2729), 29 юни 2007" /> Култура :: Наблюдатели :: От Владиславово до края на света
Български  |  English

От Владиславово до края на света

Тази история звучи почти невероятно. На моменти предизвиква лека усмивка, но най-вълнуваща през цялото време е идеята, че радиото (също както словото) създава светове, в които мечтателите се чувстват най-уютно. През 2005 двама ентусиасти Ивайло Чебаев (тогава на 18 години) и Борис Даракчиев (тогава на 17) създават младежко он-лайн радио. Но вместо да се целят нависоко и да декларират непостижими цели, избират радиостанцията да бъде максимално локална - Online Radio Vladislavovo. Днес 24-часовото младежко радио може да се слуша в целия свят, като сигналът идва от варненския квартал Владиславово. Без да подозират, Ивайло и Борис са създали доста интригуващ продукт - от една страна, с твърде ограничена аудитория, която може би познават поименно (младите хора във Варна и в частност- Владиславово), а от друга - свежа програма, отворена към глобалния свят на мрежата.

ORV не е професионално радио. Трябва да мине още време, докато общото звучене, гласовете, програмната концепция, джинглите станат конкурентоспособни на тези от ефирните радиостанции. Но това в случая не е важно. Присъствието на радиостанции като ORV във виртуалното пространство е важен знак за съществуването на енергична българска субкултурна радиопубличност. А тя е също толкова необходима, колкото и професионалната радиосреда. И, разбира се, подобни любителски радиостанции нe са български прецедент - в САЩ и повечето европейски страни те отдавна са непренебрежима реалност.

Младежкото радио ORV печели симпатии и с още една особеност - млад екип, за който ‛заразяващата“ идея за радио е по-важна от професионалната йерархия. Най-голямото доказателство, че ‛магията на радиото“ е надделяла над кариеризма, е разпределянето на длъжностите в радиостанцията. Неговите създатели не бързат да си припишат титлите програмен и изпълнителен директор: Ивайло е избрал да бъде музикален редактор и водещ, а Борис - клипмейкър. Допълнително очарование придават 19-годишната Десислава Димитрова, която отговаря за ‛имидж мейкинга“ на ORV (‛Обичам да изпробвам различни неща, да си вдигам от време на време адреналина, да излизам с приятели по дискотеки, та дори и по квартални механи...“, цитат от профила на Десислава), както и ‛най-малката водеща“ Александра Жекова (на 14 години) и 18-годишната репортерка Мария Мангърова.

24-часовата програма на младежкото радио също е доста атрактивна: ‛Флаш интервю“ ( всеки делничен ден репортерите на ORV се разхождат из улиците на Варна и правят ‛кратки флаш интервюта от горещите точки в морската ни столица“), ‛Промо“ ( ‛Вие създавате авторска музика и текст, но все още не сте пробили и търсите поле за изява - това е вашето място“), mcNetko.net ( ‛Предаване за космоса в интернет и неговата музика или, иначе казано, предаване за свободната музика в интернет“!!!).

Особено внимание предизвиква студентското ‛предаване“ на ORV ‛Ракиено време“, което е най-ярък знак за субкултурната същност на младежкото радио. Водещите Иво и Жоро подготвят и реализират предаването ‛извън Варна, а именно от града на тепетата – Пловдив.“ Слушателите, освен всичко друго, научават и какво се готви в "Кухнята на Жоро“. В анонса на пловдивската продукция се казва още: ‛Дали таванска стая става за студио на радио, това ще разберете, само ако слушате "Ракиено време" - с Иво и Жоро“.

По-наблюдателните зрители на Big Brother може би ще си спомнят, че Зара от първото издание на шоуто също е от Владиславово. Май на този варненски квартал му е тръгнало да създава медийни звезди. Вече ги има и в радиото - в лицето на симпатичното Online Radio Vladislavovo…
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”