Български  |  English

Валери Стефанов

Дяволът

Опит върху възмутителната история на злото

УИ „Св. Климент Охридски‛

София, 2007

Цена 10 леваГосподи, колко се умножиха бреговете ми!, прочетох с изненада и възхищение в Псалом 3. Уталожен, на следващия ден реших да проверя в Библията как точно продължава текстът – и този път, изумен, на мястото на предишното изречение открих: Господи, колко се умножиха враговете ми! Как така? Станах, разходих се из стаята, за да погледна отново в изменчивата страница... Автентичният израз, последно, гласеше: Господи, колко се умножиха греховете ми!

Брегове. Врагове. Грехове. Кой, по дяволите, диктуваше синонимния ред в съзнанието ми? Защо, по дяволите, най-красивата версия, първоначалната, стоеше най-далеч от истината? Защо четях, както Дяволът чете Евангелието?..

Забравих за въпросите си, докато не ми избоде очите отговорът в последната книга на проф. Валери Стефанов: Дяволът е място в езика, където можем да разполагаме като ‘вече-назовани’ и познавателно обхванати негативните аспекти на съществуванието.

Прочее, Дяволът. Опити върху възмутителната история на злото (УИ "Св. Климент Охридски") дава сложни и ясни отговори именно на въпросите, които се боим да поставим. Книгата спокойно дискутира Лика и Речта на Дявола, както и неговите Договори с литературата по начин, който разлиства високото слово. Винаги се намира някой дявол, който да провокира идеята за смисленост на битието. Винаги се намира някой дявол, който да посегне към надеждата и да подрие стените на живота. Винаги се намира някой дявол, който да ни накара да мислим и пишем за него.

И ето ме, пиша.

Марин Бодаков


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”