От пръв поглед ( кино), брой 17 (2721), 04 май 2007" /> Култура :: Наблюдатели :: Двете страни на греха
Български  |  English

Двете страни на греха

Гледах със закъснение този филм. Добре, че все още е по екраните. В контекста на възхитителната Хелън Мирън в ‛Кралицата“ на Стивън Фриърс (вж. ‛Култура“, бр. от 2007), получила заслужен ‛Оскар“, превъплъщенията на тези не по-малко талантливи (и номинирани) англичанки Джуди Денч и Кейт Бланшет са още по-стъписващи. Защото персонажите им в ‛Записки по един скандал“ са също с реални прототипи, ала не короновани, а простосмъртни грешници.

Барбара Ковет (Джуди Денч) е ‛желязна лейди“ в лондонско училище, където преподава от 30 години и за този период ‛не се е променило нищо“, освен учениците (‛сега ги гоним за оръжие и дрога“). През писане на дневник и съответно - задкадровия й глас, узнаваме за събитията. Барбара е трътлеста стара мома-лесбийка. Живее херметично с котката си Порша. Летаргията е нарушена от постъпването на нова учителка по рисуване - изящната блондинка с прозрачна кожа и потисната артистичност Шеба Харт (Кейт Бланшет). След като опитната педагожка потушава непосилен за новачката ученически скандал, тя я кани на обяд в дома си. Това грандиозно събитие предизвиква Барбара към опит за различност от всекидневния си имидж на Сивушка, но ‛и да не личи“. В крайна сметка така се докарва, че дъщерята на Шеба я пита: ‛Среща ли имате?“. Барбара възненавижда семейството на колежката си: същата тази нормална тийнейджърка Поли (Джуно Темпъл) ‛прилича на Барби“, синчето Бен, болно от синдрома на Даун (Макс Луис), нарича ‛дворцов шут“, а съпруга й Ричард (Бил Найи) определя като скучен и почти неин връстник. Това пише в дневника си, поставяйки иначе златна звездичка за деня. И започва стратегия по съблазняване на сексапилната и неуверена красавица.

Не щеш ли, коледното училищно парти й дава безценен шанс - засича Шеба в прелюбодеяние с 15-годишния ученик Стивън Конъли (Андрю Симпсън). И започва трилърът. Паралелно с коментара на Барбара, тече и флешбек-разказ за недопустимите отношения между учителката и питомеца. Тя е наивна комплексарка от средната класа, той - напорист наглец от работническата. Раздирана от ужас, Шеба му се отдава с опасна страст. Страст, каквато на свой ред Барбара изпитва към нея. Преструвайки се на довереница, тя, разбира се, я предава по възможно най-гадния начин - от мъст (разпътницата отказва да я придружи на евтаназията на котката заради училищна пиеса на сина си и с това отключва синдрома на Юда, представен като дълг).

Последствията са предсказуеми. Филмът екранизира романа по действителен британски скандал отпреди няколко години, показвайки лицемерието на традициите на всякакви нива: педагогически, семейни, любовни, медийни... Но по-важното е, че отива по-навътре - конкретните сексуални колизии опожаряват фасадата на живеенето и пускат демоните. С английски финес - от психологически филигранния сценарий и перфектните диалози, през структурата, актьорите, визията и музиката (макар и обилна), ‛Записки по един скандал“ изследва драстично полифонията на човешката природа. В действителност, маскирайки половата си ориентираност, авторитарната бестия Барбара е точно толкова самотна и уязвима, колкото и клетницата Шеба, елиминирала открито моралните табута. И двете си получават заслуженото, но, за разлика от младата, старата, макар и пенсионирана, продължава да търси ‛другарка в живота“. Рамката на филма е пейка на хълм с Барбара в гръб: в началото е сама, на финала - с нова потенциална жертва.

Прочее, този филм, е по-въздействащ от ‛Кралицата. А на всичкото отгоре е и кратък.
още от автора


"Записки по един скандал" (Notes On A Scandal), Великобритания, 2006, 92 минути, сценарий - Патрик Марбър (по едноименния роман на Зои Хелър), режисьор - Ричард Еър, продуценти: Робърт Фокс, Андрю Макдонълд, Алън Рейч; Скот Рудин, оператор - Крис Менгес, художник - Тим Хейтли, музика - Филип Глас, в ролите: Джуди Денч, Кейт Бланшет, Андрю Симпсън, Бил Найи, Фил Дейвис Награди: 4 номинации за "Оскар" (Филип Глас, Джуди Денч, Кейт Бланшет, Патрик Марбър), Наградата на публиката от Берлинале 2007. Разпространява "Александра филмс"
  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”