Честито! , брой 14 (2453), 13 април 2007" /> Култура :: Юбилеи :: Честито на Сатирата
Български  |  English

Честито на Сатирата

Всенародният любимец - на 50!


Една от емблематичните личности на Сатиричния театър - Станислав Стратиев, беше убеден, че периодичното пребиваване на този театър в криза му е помогнало да оцелее през годините. Парадоксално, но наистина е така. Всяка промяна в живота на обществото предполага различни обекти на сатира, формулира различни представи за смешното, различни критерии за острота, за съчетание на развлекателното с горчивината от несъвършенството на света. Всичко това просто изискваше всенародният любимец Държавният сатиричен театър ‛Алеко Константинов“ да се променя, да се развива, да търси нови пътища към своите зрители. Това движение не можеше да е безпроблемно, но театърът винаги съумяваше да намери повече или по-малко блестящ изход от положението. Защото залагаше на изключително талантливи актьори и режисьори от различни поколения, защото търсеше и срещаше масовата подкрепа на хората, защото черпеше щедро от генетичната си виталност.

За 50 години много неща са се променили. Вече салонът на театъра му е окъсял, акселерацията на новите поколения прави седалките малки, редовете между тях – тесни… Има нужда от ремонт, има нужда от промяна. Само на сцената е все така смешно, все така болката ни за живота, който живеем, е някак по-преодолима или поне по-поносима, когато сме на спектаклите на Сатирата…

Честит юбилей!
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”