Мрежа/паяжина ( интернет), брой 14 (2718), 13 април 2007" /> Култура :: Наблюдатели :: Лудият спамер | spam | профили
Български  |  English

Лудият спамер | spam | профили

Непожеланата информация, разпространявана чрез системите за съобщение в мрежата, се нарича „спам‛. Спам в електронната ни поща, чат спам, форумен спам, спам по телефона, блог и уики спам, индексиран от търсачките спам, спам в порталите за игри, некомерсиален такъв... Без да е изразено зловреден, спамът е шум, промъкващ се в полетата ни на възприятие, и се възприема от всички ни като бедствие заради своята вездесъщост и натрапчивост. Ето защо и борбата с него става все по-безкомпромисна и започва да излиза извън сферата на технологиите. В някои страни има приети закони и дори вече успешно осъдени разпространители на този вид нежелана информация, но истината е, че е доста трудно някой да бъде подведен под отговорност за подобно деяние. Самите спамери пък стават все по-изобретателни и рафинирани, защото все пак става дума за изключително изгодна от финансова гледна точка реклама. Доколко тя е ефективна, това е отделен въпрос. Практиката доказва, че спамът е идеалната антиреклама! За да не съм голословна, ще привлека вниманието към едно дивно-спам цвете, разцъфнало на форумното бунище тия дни. Става дума за следното съобщение: „Аз - Добри Божилов – журналист и Интернет предприемач, Ви предлагам кандидатурата си за депутат на европейския парламент. Ако желаете да се запознаете по-подробно с нея, заповядайте на сайта на кампанията (следва линк). За всички, които ще ме упрекнат, че ползвам спам за реклама, им казвам, че са напълно прави, че не съм взел решението си без много съмнения и им предлагам мотивите си ето тук (отново - линк).‛ Следва извинение към собствениците на съответния форум.

Разбира се, изобщо не си струва да се занимаваме с нестабилно полюшващата се платформа на господин кандидата за евродепутат. Нито да коментираме как с подривни методи се пропагандират идеи, претендиращи да са десни колкото тези на Татчър и Рейгън... Те са такива поне по думите на самия кандидат. Може би е по-уместно да се припомни кой е Добри Божилов и с какво той е забележителен. И не за друго, а заради опасението, че той може скоро да се окаже не чак толкова самотен представител на вида си. Добри Божилов е авторът на станалото печално известно през 2002 г. книжле „Линукс и клопките на отворения код‛. Известността си писанието дължи не толкова на екстравагантната теза за несъстоятелността на отворения код в сферата на бизнеса, нито с изобличаване на някакви клопки, а с начина, по който бива рекламирано: в мейлинг листа на Linux Users Group - Bulgaria ) на 5 ноември 2002 се появява следното абсурдно съобщение „lug-bg: Pazete se ot Linux i otworeniq kod !!!‛ . Недоволен очевидно от вялото внимание, с което еретичната му особа е удостоена дори в обкръжението на най-върли привърженици на Linux, Божилов симулира хакване на сайта си и започва да праща мейли до подозирания от него Георги Чорбаджийски (http://georgi.unixsol.org/), до Държавната администрация, до различни медии, или иначе казано, безочливо да спами. Несъмнено Божилов трябва да допълни творческата си автобиография така: „Аз – Добри Божилов - журналист, интернет предприемач и спамер‛.

Относно лявото и дясното и тяхното най-модерно проявление: в колонката си за юбилейния брой на „Култура‛ вече писах как американското либертарианство, обявило се против намесата на държавата в бизнеса, се е сраснало с държавата по време на мандата на Рейгън, и как парите навлизат в Утопията Интернет благодарение на корпоративните лобита. Писах и за пропагандираната от списание Wired мода на сабърпънка. Може би в някой следващ текст ще е добре да напиша как местната лайфстайл пропаганда отглежда образцовото поколение потребители. С това искам просто да изтъкна колко встрани от всичко това е домораслият либертарий и защитник на MS-ценностите Добри Божилов, а и да оправдая подозренията си (не само своите), че в случая не става дума дори за умишлено компрометиране на някакви рационални идеи, а за нещо съвсем ирационално, за някакъв особен вид патология. За клиничната страна на явлението spamming.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”