Български  |  English

Конкурсът на Театър 199

Приключи второто издание на анонимния конкурс на името на голямата българска актриса Славка Славова за написване на камерна пиеса на съвременна тематика. Според регламента на конкурса пиесите, участващи в него, трябва да предполагат спектакли, не по-дълги от 90 минути, не трябва да са били публикувани, да са участвали в други конкурси за драматургия или да са поставяни на сцена, а авторите им да не са по-възрастни от 39 години.

Първото издание на този млад конкурс роди прекрасния спектакъл Жарава от Димитър Кабаков (моноспектакъл на Невена Мандаджиева, режисьор Възкресия Вихърова).

На 23 март т. г., точно на рождения ден на Славка Славова, на специална пресконференция бяха обявени резултатите от конкурса.

За второто издание са получени 45 творби – с 12 повече от постъпилите за първото издание. Журито в състав (по азбучен ред) Анна Монова, Антоанета Войникова, Валентин Стойчев, Невена Мандаджиева, Светла Бенева и Теодора Димова открои седем от тези заглавия. Това са: Ангел, Ангелите, Една нощ с нея, Експериментът, Лоша до доказване на противното, Малка пиеса за детска стая, Нищо няма значение и Смелост. Според журито тази година нивото е било по-високо и не един текст е заслужавал поощрение. Затова ръководството на театъра ще търси възможност да организира публични четения на най-добрите седем пиеси от настоящето издание на конкурса.

В края на пресконференцията беше обявена и наградата Славка Славова за тази година. Тя се присъжда на Малка пиеса за детска стая от Яна Борисова. Наградният фонд е от 5000 лева. Театърът ще постави наградената пиеса на своята сцена най-късно до 23 март 2008 година.

Честито на едно непознато, но така очаровало журито младо име в нашата драматургия…

Никола Вандов


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”