Петък, ранна утрин ( телевизия), брой 10 (2714), 16 март 2007" /> Култура :: Наблюдатели :: Новините. Начала
Български  |  English

Новините. Начала

Четвъртък, 8 март, Международният ден на жената. Празник, възприеман амбивалентно в България, а от телевизиите – почти загърбен. Разбираемо, в този ден съвсем други новини се оказаха важните: първо, отвъд океана до нас долетя скръбна вест – че не всички американци обичат Бойко Борисов; второ, за ДПС денят също не бе добър – директорът на Фонд ‛Земеделие“ Асен Друмев го отстраниха от поста заради нанесени на държавата щети за 1,5 милиона лева от сключени договори за наем; трето, бившият шеф на софийската Топлофикация“ Валентин Димитров, по-известен вече като Вальо Топлото, получи от съда досега на никого непозволяван прерогатив – да разгледа всичките материали по делото срещу себе си. Въобще, изобилие от новини, така че какъв ти тук 8 март – скандалите не спират. Е, ако се бяха хванали за косите Татяна Дончева и Евдокия Манева например в спор трябва или не трябва да се празнува този ден, това е друга работа, но не го сториха, не се погрижиха за медиите, затова те другаде се концентрираха.

Обаче не еднакво, а различно. Три новини – три начала на новинарските емисии. Че и четири, ако броим ТВ 7. Броим я. Изборът хич не е произволен, съдържа послания, които определят характера на самите телевизии. Кажи ми с коя новина започваш, за да ти кажа каква телевизия правиш.

Нова телевизия, 19.15, Календар. Водещата новина е публикуваната в американското издание "Конгрешънъл куотърли" статия на Джеф Стейн, в която той обвинява администрацията на президента Джордж Буш, а и него самия, че заради борбата си с тероризма е склонен да се доверява на много съмнителни съюзници. Това обаче е американска битка, статията идва след солидната победа на демократите на изборите за Конгрес и Сенат, ала Нова телевизия поставя тези подробности в скоби: важно е, че най-влиятелният български политик, както твърди изданието, е поразен от приятелски огън (по точната алюзия на ‛Сега“). Въобще напоследък новините на гръцката телевизия придобиха един доста агресивен, доста търсещ скандала привкус – Николай Дойнов така се е нахъсил, че аха да скочи през екрана, за да ни обясни направо на масата какви зулуми се вършат в България. ‛Календар“, изглежда, иска да компенсира рейтинговото си изоставане от емисиите на bTV и Канал 1 със сензации, скандали, разкрития: не случайно именно оттам напоследък тръгнаха едни от най-неудобните за властта разкрития, като за търгуващата с допинг депутатска съпруга. Няма нищо по-съществено от конфликта и ние сме негов известител, а ако няма конфликт – и създател. Това е кредото на ‛Нова телевизия“ и е сигурно, че ако успее да удържи в мяра тази своя позиция, тя неминуемо ще й донесе дивиденти.

bTV, 19.30, bTV Новините. Водещата новина е решението на Софийския градски съд да се предостави на Валентин Димитров, бившия директор на Топлофикация, да се запознае с всички материали по делото срещу него. Решението е безпрецедентно, досега тази работа са вършили адвокатите на обвиняемите, не те самите. bTV обаче използва случая отново да наблегне на проблемите с парното, колко души са платили, колко не, какви сметки са получени тук и там и т.н. Ще речеш – новини с човешко лице. Съвсем не обаче, по-скоро са новини с популистко лице. ‛Зелената“ телевизия все повече се впуска в такива гъделичкащи народното ухо експерименти, все по-силно копнее да бъде ‛телевизията на народа“, както преди време един вестник се беше обявил за ‛вестника на народа“. Затова и гърлените, почти по майчински загрижени интонации в гласа на Ани Салич, затова и отсечените, почти по бащински напътстващи интонации в гласа на Юксел Кадриев... Особено силно личи това благодарение на контраста с новините от международния видеообмен: там вестите се съобщават на зрителя, тук те се съпреживяват. Затова парното е първа новина – кой не знае проблема и кой не е чувал за него...

Канал 1, 20.00, По света и у нас. Водещата новина е отстраняването на Асен Друмев, директор на Фонд ‛Земеделие“ към Министерството на земеделието и горите, от поста му. Причината: неправомерно сключени за наем договори, нанесли щети на държавата за 1,5 милиона лева. (За да сме по-точни, ощетени са данъкоплатците, тоест всички ние.) Дикторите обаче не споменават споменатия от мен факт в скобите, наблягат на друго и то е, че, видите ли, в България борбата срещу корупцията продължава да се води с всички сили. Тоест институциите си вършат работата, не е редно и не е честно да негодуваме срещу тях. Днес е шефът на Фонд ‛Земеделие“, утре ще е друг – ‛борбата е безмислостно жестока, борбата, както казват, е епична...“ Официалността, нейното оправдаване се прокрадва тихомълком, неусетно почти, и то благодарени само на едно сякаш с нищо отбележимо решение, което е – редът на новините. Той обаче казва много неща и важни неща; като едно от тези важни неща е, че националната телевизия все още продължава да бъде повече държавна, повече официална, повече властова телевизия, отколкото да е обществена, гражданска, неправителствена. Или, с други думи, обществената телевизия в България предстои...

ТВ 7, 21.00, Новини. Водещата новина е решението на Ангела Меркел да подкрепи взетото решение от Европейската комисия емисиите на вредните газове, изхвърляни в атмосферата, да се намалят с 20% до 2020 г. Дали пък от гледна точка на бъдещето началото на ТВ 7-новините не съдържа най- много смисъл и в този ред да е най-смисленото спрямо останалите други?
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”