Мрежа/паяжина ( интернет), брой 9 (2448), 09 март 2007" /> Култура :: Наблюдатели :: Старите нови медии | челен опит
Български  |  English

Старите нови медии | челен опит

Две интересни новини с една и съща дата на сайта на Гардиън: две корпорации – едната излъчваща новини (ВВС), а другата продаваща новини (Reuters) са потвърдили сделките си с два сайта, популярни досега повече сред тийнейджърите – ВВС с портала за обмен на видеофайлове YouTube, а Reuters със сайта за социални мрежи MySpace.

В сделката на BBC с YouTube става дума за създаване на два канала с клеймото на ВВС: youtube.com/BBC и youtube.com/bbcworldwide, които ще показват клипове и специално съдържание от BBC и BBC Worldwide, както и канал BBC News за клипове, доставени от BBC World.

Консервативната леля Бийб, както фамилиарно наричат англичаните ВВС, очевидно е решила да измени на нрава си с оглед на времената. Това най-вече личи от отношението й към рекламата. В устава на ВВС е декларирано, че медията няма да упражнява никакво политическо или комерсиално влияние върху своите зрители и слушатели, но очевидно на марката ВВС и на свързаните с нея вкус, благоприличие и редакторска политика умерено количество реклами не би се отразило фатално. При това рекламите ще са видими само за потребителите извън Обединеното Кралство! Това което ползувателите ще получат в замяна , ще е разбира се възможността за обратна връзка. Те ще могат да коментират клиповете, да гласуват за тях, да ги препоръчват на приятели или дори да пращат свои собствени видео-отговори. Зрителите ще получат също така и няколко нови шоута, а звездата David Tennant ще води видео дневници. Целта е да се изпробва възможността на новите медиии, да се направи излъчваното съдържание колкото се може по-широко разпространено и да се види кое точно работи най-добре пред публиката. Относно това колко и какъв тип реклами биха могли да текат покрай комерсиалното съдържание на BBC, партньорите от YouTube казват, че "няма предопределена линия" която да се следва.

А какво да кажем за авторското право? С оглед на това че наскоро друга една компания е поръчала премахването на 100,000 клипа от сайта – загрижена за огромното количество подлежащо на копирайт съдържание, споделено от ползувателите, от BBC също е била отправена молба да бъдат махнати BBC материали и това ще се прави и в бъдеще "ако се наложи". Защото „BBC взима интелектуалната собственост насериозно."

Reuters пък, поради естеството на мрежата, която искат да създадат на MySpace няма да се стремят да достигнат до всеки,. Те няма да се опитват да излъчат минизвезда, която да се появи по-късно в холивудски сериал. Нито ще се стремят към отклика на случайния потребител относно дейността им. Мрежата, която ще създават ще е финансова, така че те ще се стремят да обхванат една определена група хора - управители на фондове, търговци и анализатори на финансовия пазар, като надеждата е началният тласък за нея да дойде от 70 000 абоната на собствената им служба за съобщения.

"Хората не искат да получат 100 покани за сприятеляване от тийнейджърки от Флорида, ако търгуват на пазара за рискови кредити, но може би се интересуват от това да споделят проучванията си и търговските си модели," казва Том Глосър, изпълнителен директор на Reuters Group от 2001 насам.
Така че за да участваш в такъв една такава бизнес-мрежа трябва наистина да имаш какво да предложиш.

Поредната вълна пари започва да залива интернет. Надува се поредният балон? Новата медия убива старата? Нищо подобно! С парите си старата медия елегантно инкорпорира в себе си новата и като че ли този път светът наистина е пред прага на това, което Дебор в своите Коментари нарича интегриран спектакъл – всеобщия спектакъл, обединяващ в себе си чертите на другите два типа: концентрираният спектакъл (може би в лицето на корпорациите с техните пари) и дисперсния, (новите медии с техните мрежи) в единна чудовищна свръхсистема. Добро или лошо е нещо, което просто се случва?
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”