От пръв поглед ( кино), брой 9 (2448), 09 март 2007" /> Култура :: Наблюдатели :: Тромпетни трепети
Български  |  English

Тромпетни трепети

И да не обичате пачанга, пак ще се израдвате на "Гуча!". И да са ви писнали етническите и жанрови вариации на Ромео и Жулиета по балкански, пак ще се вълнувате за младите сладури (Александра Манасиевич и Марко Маркович). И да ви подразни баналността на комедийния сюжет, струва си да останете до края. Последните двайсетина минути от филма са фойерверк на тромпетната виртуозност в ръцете и душата на невероятния музикант Марко Маркович.

Белградското поствоенно живеене като микс от страх и смях бе обект на изследване в дебютната комедия на Душан Милич ‛Ягода в супермаркета“. Глобалността – на американизацията и тероризма – се оказаха сатирична мишена в сръбски контекст. Симпатичен филм с приятна музика и с Кустурица без брада. Всъщност "Ягода в супермаркета“ бе и неговият дебют в продуцентството.

И ето ги отново заедно Милич и Кустурица в мултинационална продукция, но с българско участие (Стефан Китанов), с много натуршчици и далеч по-битово остроумие. Расисти, варвари, шовинисти, героите се надцакват по безумие и няма значение кой циганин, кой сърбин – битът им е почти еднакъв, както етимологията на прякорите (Сачмо, Роки, Сандокан) или циркаджилъка. В гавраджийската визия на балканския абсурд върху сръбски терен филмът в известен смисъл е вторичен по отношение на road movie-пачангата ‛Черна котка, бял котарак“ на самия Кустурица. Но е по-примитивен.

Затова пък търкалянето на трафаретната фабула, по-раздрънкана от окаяните возила на двата враждуващи оркестъра, води до Драгачевския събор или световния фестивал на духовите оркестри в сръбското село Гуча. И прощаваш досадата. Случва се чудото – в атмосфера на безмерна щурост младият Ромео трябва да надсвири стария Сачмо, за да заслужи дъщеря му. И двамата са страхотни. Тромпетните трепети се изстрелват по свой си път и стихията им е неудържима. Само един инструмент обаче ще бъде златен. И въпреки че финалът е предизвестен, съдбовното надсвирване, потопено в автентизма на фестивалната обсесия, изплисква от екрана. Залива залата с кръшна енергийност. Опиянява.

Душан Милич знае как се печели публика. И закономерно сътрудничеството му с България и Стефан Китанов продължава - той е един от сценаристите на новия филм на Стефан Командарев ‛Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ по романа на Илия Троянов, чийто продуцент е Кита.

Никога досега не бях чувала аплодисменти на трейлър – е, случи се в събота вечер по време на рекламите преди прожекция. Млади хора се включиха на живо в купона "Гуча!“.
още от автора


"Гуча!", Германия-Сърбия-Австрия-България, 2006, 94 минути, сценарист и режисьор - Душан Милич, продуценти: Карл Баумгартнер, Танасис Каратанос, Горан Радакович, Александра Милич, Йозеф Айкхолцер, Стефан Китанов, Емир Кустурица; оператор - Петар Попович, музика - Деян Пейович, в ролите: Александра Манасиевич, Марко Маркович, Младен Нелевич и др. Разпространява Арт фест
  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”