Български  |  English

Диана Попова:

1. Няколко са събитията в София, които ми харесаха по различни причини. Общите изложби в СГХГ – „(Гр)адски приказки“, „Важно съобщение“, „Умножаване на отраженията“ (и допълващата я до голяма степен исторически „Присъствия/Отсъствия“), „Нито бял куб...“, заради качеството на проектите и актуалността на проблемите, включително когато става дума за история. От индивидуалните изложби там за мен откроих „Осъщественият и неосъщественият Андерсен“ на Любен Зидаров, а от чуждестранните – „virus! virus!“ и изложбата на Яп де Руиг. На „Шипка“ 6 харесах „Иван Кирков и ученици“; в НХГ важна беше „150 години от рождението на Иван Мърквичка“; в „Райко Алексиев“ – „Високомерна разходка“ на Павел Койчев; в „Червената къща“ важна беше „Трафик на хора“; в Гьоте институт – „Нова надежда“ на Иван Мудов...

Не искам да пропусна проектите „Изкуство за последно“ и „10 години видеоизкуство в България“ – поради „просветния“ им характер.2. Към много от събитията през годината имам резерви, но нищо не ме е впечатлило чак „отрицателно“.3. „(Гр)адски приказки“ и „Важно съобщение“ за мен споделят първото място.4. Това е комплекс от качества – на кураторския проект, на произведенията, на представянето им, на обговарянето им... Не мога да отделя едно-единствено като определящо.5. СГХГ, „СИБАНК“, „Арт алея“ – в този ред, въпреки че всяка от тях имаше своите „неравности“ в подбора на изложбите.6. „Кюба: пътуване срещу течението“ в Русе определено държи първото място за страната. Фестивалите „Продукт“ и „Август в изкуството“ във Варна – в сравнение и „конкуренция“ за мен са много интересни. Второто биенале в Шумен представи значително по-качествени неща от първото, но градът все още изглежда неподготвен за такова събитие.7. По-скоро равна. Като цяло имаше много повече качествени събития, но отзвукът за тях извън тясно артистичните среди беше сякаш по-малък.


1. Кое събитие/ събития (до 5) от изложбения живот на София през 2006 остави/ха траен положителен спомен у вас и с какво? 2. Има ли нещо, което да ви е впечатлило в отрицателен смисъл? 3. Бихте ли поставили някое събитие на първо място – кое и защо? 4. Какво, според вас, трябва да е водещо при определянето на най-доброто/важното събитие на годината, какви качества трябва да притежава то? 5. Коя галерия/ галерии може да отличите за изложбена политика през изминалата година? 6. Има ли събитие от изложбения живот в страната, което да е привлякло вашето внимание и с какво? 7. Как по отношение на изявите в областта на визуалните изкуства бихте определили 2006 година - като по-скоро силна, или като по-скоро слаба и защо?
  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”