Български  |  English

Атрактивната програма или идеята за отворените врати?

Такъв огромен наплив от меломани-европейци зала ‛България‛ отдавна не помни. Много преди отварянето на заветните врати опашката от жадуващи музика се стелеше до Градската градина. Мнозина просто се отказаха. И въпреки това, залата беше запълнена до последното стъпало на втория балкон.

Примамката: атрактивната програма или идеята за отворените врати? И двете. Славянски танци от Дворжак, Унгарски – от Брамс, фрагменти из ‛Музика на водата‛ от Хендел, оркестрови миниатюри и оперни увертюри от Шуберт, Моцарт, Бизе, Росини, любимата на всеки новогодишен концерт Пицикато полка от Йохан Щраус... Музика, която отдавна е заслужила да бъде своеобразен европейски фолклор. Плюс българския принос: ‛Вардар‛ – една неувяхваща музикална емблема на България, сътворена от европееца Панчо Владигеров още в първата четвърт на миналото столетие, танците из ‛Момчил‛ на Пипков –запазена марка на българския юнашки темперамент, и между тях – Празничната увертюра на Веселин Стоянов с естествената за такъв концерт светла приповдигнатост.

Повечето меломани и музикални професионалисти обичат да слушат и изпълняват тази музика –за релакс и енергия в същото време. При това, изпипана от диригент от ранга на проф. Васил Казанджиев, възпитан в духа на големите европейски традиции, които еднакво почтено тачат и голямата симфония, и популярната оркестрова миниатюра, и, разбира се, публиката. Като голям музикант, той притежава и интуитивен усет за емоционалното въздействие на драматургията на концерта, всяка миниатюра беше представена така, че да бъде максимално изживяна. И след целия блясък – финалната Фарандола из ‛Арлезианката‛ на Бизе – благородната извисеност на Арията на Бах, изпълнена като бис.

Отдавна зала ‛България‛ не помни такава силна емоционална солидарност. В това число и в оркестъра – не е лесно за нашите оркестри да преодолеят служебното си отношение към работата. А публиката дори очакваше за финал ‛Ода на радостта‛. Е, следващия път, когато вратите пак са отворени...

Европейското ни начало очевидно е приятно, засега – безплатно, а после ще видим.
още от автора


Концерт на Софийската филхармония, диригент проф. Васил Казанджиев, 11 януари 2007
  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”