Български  |  English

Леонардо в София

Леонардо да Винчи – учен и изобретател

Софийска градска художествена галерия

12 януари - 25 март 2007

вход 1 лев

(безплатно за ученици, студенти и пенсионери)


"Леонардо да Винчи – учен и изобретател" се очертава да стане най-посещаваната изложба в България за последните няколко десетилетия (а може би въобще?). Въпреки че продължителността й е повече от три месеца (12 януари - 25 март 2007), в първите дни след нейното откриване пред Градската галерия се образуваха няколкочасови опашки. Вероятно българският зрител е привлечен на първо място от името на великия Леонардо и от възможността да се докосне (и в буквален смисъл) до макетите, създадени по рисунки на великите му изобретения (а може би е зажаднял за среща с културно събитие от световна величина). Изложбата включва 150 експоната и интерактивна мултимедийна програма, 8000 илюстрации и огромно количество информация. Показани са над 100 ръчно оцветени факсимилета, създадени в ограничен тираж за изложбата.

Сред моделите в експозицията има велосипед, зъбчати колела, военни машини, автомобил, летателни апарати, уред за измерване на времето… които продължават да впечатляват със своята напредничавост. Зрителите могат да видят в залата и един от най-дръзките Леонардови проекти – този за каменен мост с дължина 340 метра, който е трябвало да свърже Истанбул с Галата (Златния рог). През 1993 г. студенти от Техническия университет в Стокхолм откриват чрез компютърна симулация, че неговото построяване е било напълно реализуемо, ако султан Баязид II беше възложил работата да продължи (по онова време нито един от гениалните проекти на Леонардо не вижда бял свят).
Експозицията има преди всичко образователен характер, а срещата с професионалното й построяване и ‛живата машинария“ доставя истинско удоволствие. Огромната посещаемост е доказателство, че 550 години след раждането на Леонардо да Винчи хора на всякаква възраст продължават да преоткриват и да се възхищават от мащаба на неговата феноменалност.

Светла Петкова


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”