Мрежа/паяжина ( интернет), брой 2 (2706), 19 януари 2007" /> Култура :: Наблюдатели :: Ти си личност на Годината
Български  |  English

Ти си личност на Годината

В случай, че някой не е в течение: миналия месец списание "Time" излъчи поредната "личност на годината". Този път това бяха всички потребители на Интернет. Ако цитирам написаното от Лев Гросман обяснение за избора, той е такъв, защото "те (потребителите), сграбчиха юздите на глобалните медии; създадоха и оформиха дигиталната демокрация; работиха безплатно и победиха професионалистите в тяхната собствена игра..."

И най-вече защото не всеки може да каже: "довечера няма да гледам „Lost‛. Довечера ще включа компютъра и ще снимам клип за моята игуана. Или ще миксирам 50 Cent's с Queen. Или ще поразсъждавам в блога си за състоянието на света, нацията и качеството на бифтека в бистрото на нашата улица".

Кой, кажете, има това време, тази енергия и тази страст да твори? Самотните гении? Някой нов Айнщайн? Не, това не е мрежата на Тим Бърнърс-Лий, създадена през 1991, за да улеснява обмена между великите мозъци по света. Сега това е Твоята мрежа, Нашата мрежа, Мрежата На Всички Нас - web 2.0, както я наричат други едни мозъци, локализирали се в Силициевата Долина.

Е, добре! Старата медия, свикнала да побива знамената, където си ще, и да упражнява власт, както намери за добре, показва отношение към новата медия, а новата медия съответно реагира. Как реагира? Ето как:

"Аз? Личност на годината? Не, благодаря. Благодаря ти, "Time", че ме превъзнасяш, че ме надценяваш и ме ползваш, за да ми продаваш после собствения ми образ обратно. Мерси, че ми правиш психопрофил, че ме четкаш, но пък забравяш да ми платиш. Веднага, щом видя лика си изложен в будката за вестници, аз ще си купя един "Time" , обещавам."

Всичките тези вълнения ме провокират да проверя как стоят нещата в българоезичната част на web. На сайта на BTV в "Добрата новина" чета: "... специалистите вече говорят за www-2 - мрежата на свободното творчество, свободната изява и на свободното общуване. Това е възможност да се изгради нов начин на интернационално разбирателство, не между политици, не между велики личности, а между гражданин и гражданин, между човек и човек."

Преписано е от Гросман, ясно, но защо www-2? Да не би да се има предвид все пак web 2 - лансирания от О’Райли мем*, който, освен модна дума, е и нещо, натоварено с конкретен смисъл, технологичен преди всичко, пък и маркетингов и не касаещ чак толкова процъфтяването на междучовешките отношения? Разбира се, момичешките клипчета са за предпочитане пред речите на Буш. Може би дори и пред тези на Чомски и Пинтър. Може пък, ако престанем да говорим за войната и да разбираме защо тя се случва, тя ще престане и да се случва?

Но нека продължа web-разходката си със сайта на Стандарт: "На фона на мрачни събития през годината - все по-големите кръвопролития в Ирак, войната между Израел и Ливан, ядрения опит на Северна Корея и стремежите на Иран към атомна бомба, "Тайм" предлага да се погледне на света през друга призма. И в нея да не се търси конфликтът или великият човек, а да се концентрира върху общности и сътрудничество, невиждано по вид и размери досега."

Отново Гросман! А на Великия човек, който и да е той, явно всички са му вдигнали мерника! Един поглед на big.bg: Там за разнообразие преписват не от Гросман, а от Уикипедия – припомняйки, че сред най-скандалните носители на званието са аятолах Хомейни през 1979 г. и Хитлер през 1938 година. (Забележете – Хитлер!). Защото "Time" избират за личност на годината не най-добрите, а най-повлиялите, за добро или лошо".

В Дневник не казват нищо ново и различно. Там са интересни коментарите, макар и само три на брой. Първият е реакция на възмущение от интелектуалното издребняване на "Time", а другите два пък коментират не по-малко възмутено първия, обвинявайки автора му във... възраст над 40-те. Да, незнайно защо, но двадесет и няколко-трийсет годишните българоезични ползватели на Интернет считат четиресетгодишните за сто процента неадекватни! Във всяко едно отношение.

Но ето, че стигнах и до реакциите на набедения от "Time" за личност на годината обикновен потребител. Няколко минути плуване из българоезичните електронни дневници ме оставят с впечатлението, че местният потребител на blogspot, YouTube, Flikr и MySpace ** е в много по-голяма степен въодушевен от избора на "Time", отколкото примерно американският, но това вероятно е хиперкомпенсация заради чувството на малоценност и откъснатост от света и легитимираща нашенеца в собствените му очи като гражданин на света. Разбира се, има и ненаивни български блогъри, които реагират на новината подобаващо и дават в дневниците си препратки към poll-a на "Time", откъдето става видно, че Уго Чавес е фаворит за личност на годината с цели 35%, а Ахмадинеджад го следва с 21%. Нима "Time" погазва волята на читателите си? Същите тези, на които се подмазва, провъзгласявайки ги за личност на годината? В името на какво? В името на политкоректнстта и дигиталната демокрация навярно.* мем - (meme) – термин, лансиран на свой ред от Ричард Докинз през 1976 в книгата му Себичният ген. Мемът представлява единица културна информация по начина, по който генът е носител на наследствеността.

** blogspot, YouTube, Flikr и MySpace – услуги от най-ново поколение. blogspot е блогпортал; YouTube - сайт за обмен на видеоматериали, Flikr – на фотографии, а MySpace е мрежа за социални контакти.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”