Български  |  English

Илинденци 2006 - пленер по живопис в скулптурния парк

В края на юли в ‛Арт център Илинденци“ тържествено беше закрит първият пленер по живопис, проведен на територията на скулптурния парк. В него взеха участие Иван Кънчев, Милко Божков, Надежда Кутева, Нина Русева, Свилен Блажев и Станислав Памукчиев. Липсата на новосъздадени работи в края те оправдаха с юлските горещини. Както се оказа, по тази причина престоят им в Арт центъра не е бил особено плодотворен, но пък е провокирал у авторите творческо вдъхновение за бъдещи творби. Зрителите, дошли за закриването на събитието, имаха възможност да видят техни стари, но непоказвани картини, разположени сред скулптурите в парка. Необичаен акцент на фона на живописта и изобилстващия мрамор наоколо бяха ярко оцветените абстрактни дървопластики на габровския художник Иван Кънчев, направени по време на пленера.

През изминалото лятото в Илинденци, освен живописния пленер, е реализирана и програма на студенти от ‛Комениос университет“ (Педагогически факултет) и Академията за изкуства – Братислава (Словакия) под ръководството на техните преподаватели Слава и Ян Шитско, също участвали в скулптурния симпозиум през минали години. С общи усилия студентите бяха изградили поредната свързваща пътечка в парка.

Като че ли най-голямата теренна намеса се оказа тази на домакина на събитието Иван Русев, който през последните няколко месеца беше работил по самостоятелния си проект ‛Пеещи камъни“. Резултат от неговия труд е ново ‛стъпало“, увенчано от няколко колони, което опасва най-ниския пояс от хълма на Арт центъра. Колоните са така нарязани, че могат да издават звук, ако по тях се прокара метална пръчка.

Впечатление прави, че съсредоточаването върху новите обекти като че ли е оставило на заден план по-старите части от скулптурния парк, които са видимо занемарени. Друг въпрос, стоящ с голяма сила в момента, според мен, е да не се прекрачи границата на допустимото наслагване на нови акценти на територията на Арт центъра. Политиката, следвана до момента, доказва, че процесът на добавяне на нови елементи се контролира и деликатно се направлява. Само бъдещето обаче ще покаже, дали очакванията за ‛удържането“ на равновесието между природа и човешка намеса ще се оправдаят.

С. П.


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”